Mario Draghi: Kvantitative lempelser fungerer bedre end ventet

Det gigantiske opkøbsprogram på 1100 mia. euro, som Den Europæiske Centralbank (ECB) har kørt siden starten af året, virker efter hensigten, da det blandt andet har givet flere mindre virksomheder adgang til finansiering.

Mario Draghi peger på, at lavere låneomkostninger, stigende udlån og lettere adgang til lån hos mindre virksomheder er tegn på, at programmet virker efter hensigten. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder det fra chefen for ECB, Mario Draghi, i et interview med med den græske avis Kathimerini, skriver Bloomberg News.

- Vi er tilfredse med QE (kvantitative lempelser, red.), da det har nået og endda overgået vores oprindelige forventninger, siger Mario Draghi til Kathimerini ifølge Bloomberg News.

Mario Draghi peger på, at lavere låneomkostninger, stigende udlån og lettere adgang til lån hos mindre virksomheder er tegn på, at programmet virker efter hensigten.

Han erkender dog, at det formentlig kommer til at tage længere tid end forventet at nå centralbankens målsætning om en inflation på 2 pct. i eurozonen. Det er ifølge Draghi primært det store fald i olieprisen, som er årsagen til, at inflationen i øjeblikket er omkring 0 pct.

Den Europæiske Centralbank opkøber obligationer for omkring 60 mia. euro om måneden, og det er planen, at banken fortsætter med det frem til september næste år.

De seneste måneders uro omkring Kina, hvor valutaen yuan blev devalueret i starten af august, har dog sat spørgsmålstegn ved, om ECB vil øge de kvantitative lempelser.

Ved seneste rentemøde i centralbanken starten af september slog Draghi fast, at han er klar til at gøre mere, hvis det bliver nødvendigt. I den forbindelse øgede ECB den andel, som banken kan købe af en enkelt obligationsserie til 33 pct. fra 25 pct.

Referatet fra mødet viste i sidste uge viste, at banken har brug for mere tid til at analysere, hvor store konsekvenserne af usikkerheden omkring Kinas vækst har for inflationen og væksten i eurozonen, før den vil beslutte, om opkøbsprogrammet skal udvides.

Den Europæiske Centralbank holder sit næste rentemøde den 22. oktober på Malta.