Formuepleje: Glem Yellen - hold øje med Draghi

Mario Draghi, chef for Den Europæiske Centralbank, ECB, havde nok håbet på en rentestigning i USA i sidste måned. Men rentestigningen udeblev som bekendt, og derfor er det helt store spørgsmål nu, hvordan Mario Draghi vil reagere for at beskytte europæiske eksportører.

Foto: JOSHUA ROBERTS. I stedet for et kigge på, hvad Yellen gør på december-mødet, bør man fokusere på ECB. Vil Draghi mon købe endnu flere obligationer for at svække euro?
Læs mere
Fold sammen

Hvor markedet har haft fokus forholdsvist stift rettet mod den amerikanske centralbanks rentepolitik, bør det nemlig i højere grad holde øje med, hvad den europæiske centralbank nu vil foretage sig. Det mener Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

At den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har holdt fingrene fra den ledende rente, skyldes hovedsageligt den kinesiske devaluering af yuan tilbage i august, der styrkede den amerikanske dollar, vurderer Otto Friedrichsen over for Ritzau Finans.

- Den direkte effekt mellem den kinesiske og amerikanske økonomi er forholdsvis begrænset, og ikke noget Yellen (den amerikanske centralbanks chef, red.) bør være bekymret for. Det handler altså i højere grad om valutabevægelser, end det handler om forventninger til økonomien i både USA og Kina, siger han.

Udviklingen presser imidlertid Mario Draghi, da effekten fra det verserende QE-program (centralbankens kvantitative opkøb af statsobligationer, red.) indirekte er blevet udvandet af både den kinesiske devaluering, og af at Janet Yellen besluttede ikke at hæve renten i september, påpeger aktiestrategen.

- I stedet for et kigge på, hvad Yellen gør på december-mødet, bør man fokusere på ECB. Vil Draghi mon købe endnu flere obligationer for at svække euro? Det er slet ikke usandsynligt, siger Otto Friedrichsen.

Behovet for at svække euro kan vise sig endnu større, hvis Kina beslutter at devaluere yderligere, hvilket der er reel risiko for, påpeger aktiestrategen.

Han tror ikke, at Federal Reserve vil hæve renten før et allerede skemasat møde i december. Og selv hvis Janet Yellen trykker på renteknappen i den anledning, vil der formentlig være lavrentemiljø i flere år endnu.

- Hvis Federal Reserve ikke vil styrke dollar ved at hæve renten, bliver Draghi nødt til at svække euro for at understøtte europæiske eksportører. Og det vil han formentlig gøre gennem obligationskøb, vurderer Otto Friedrichsen.

Hvis ECB øger obligationskøbene, vil det svække euro og derved styrke danske eksportvirksomheder, da danske varer bliver billigere.

TV: Ekspert: Renteforhøjelse i USA er lige rundt om hjørnet