Klar bane for IT-storfusion

Familierne Hewlett og Packard taber sidste omgang af slaget om at standse HPs fusion med Compaq.

NEW YORK

Rigtige gentlemen ved, hvornår de skal kæmpe - og hvornår de skal give op. Familien til stifterne af Hewlett-Packard (HP), som stadig er store aktionærer i computerfirmaet, beviste i går, at de tilhører det fine selskab, da de efter en lang og sej kamp opgav al modstand mod HPs fusion med en anden computergigant, Compaq. Overgivelsen kom, da en dommer afviste de to familiers søgsmål mod HP-ledelsen for at have truet aktionærer til at stemme for fusionen, der blev godkendt af et snævert flertal af aktionærerne i sidste måned.

Bag kampen mellem familierne og HP-ledelsen lå en ideologisk strid om, hvilken vej firmaet skulle tage. HP-ledelsen med den markante Carly Fiorina i spidsen ser Compaq-fusionen som en platform for fortsat ekspansion i en trængt brance - forbilledet er IBMs transformation i 1990erne fra en nedadgående computerfabrikant til et blomstrende firma med hele viften af computer-tjenester. Aktionærfamilierne ønskede at fortsætte HPs historiske tradition for organisk vækst og påpeger gerne, at ingen større teknologifusion hidtil har været en succes.

Men nu trækker mindretalsaktionærerne sig bukkende tilbage: »Efter at have læst rettens tilkendegivelse har vi besluttet ikke at appellere afgørelsen,« sagde Hewlett i en erklæring. »Jeg vil nu gøre alt, hvad der er muligt for at støtte den succesfulde implementering af HPs overtagelse af Compaq og opfordre andre, som i de seneste mange måneder har delt mine synspunkter, til at gøre det samme.«

Men bare fordi kampen om HPs sjæl nu er afsluttet, betyder det ikke, at firmaets problemer er forbi - faktisk er de muligvis først lige begyndt for selskabet, der mere eller mindre lagde grunden til Silicon Valley i en garage i 1939.

»Fusionskampagnen var den lette del. Nu kommer den svære,« sagde en ekspert i virksomhedsovertagelser. »HPs største udfordring er troværdighedsproblemet med at levere en vanskelig fusion.«

Til en start skal ledelsen få has på den dårlige stemning omkring HP og Compaq, det lange slagsmål har skabt. Samtidig har selskaberne tabt en masse værdifuld tid med små skridt på stedet i en branche, der trods recession stadig bevæger sig ultrahurtigt.

Desuden er historien ikke på HP-Compaq-fusionens side. Blandt andet på grund af deres kompleksitet lykkes store teknologifusioner sjældent. Det bliver navnlig ikke nemt i et fusioneret selskab med to yderst forskellige virksomhedskulturer. Medarbejdermoralen er allerede i bund ikke mindst i lyset af en forventet fyringsrunde på 15.000 hoveder.

På den anden side skaber fusionen verdens største computerfabrikant. Og det er en fabrikant der er så stærk i det hastigt voksende marked for computer-tjenester, at det nye selskab kun bliver overgået af IBM.