Kamp for at redde Grækenland fra sammenbrud

ECB holder hånden under de græske banker, som er ved at kollapse, og et ekstraordinært topmøde mandag skal prøve at finde en løsning på statsgælden. Imens rejser Tsipras til Rusland – og kræver europæisk solidaritet. Vi har kun nogle få dage tilbage, siger Spaniens finansminister.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras (th.), hilste fredag på Ruslands præsident, Vladimir Putin, da han som den eneste EU-leder deltog i konferencen Saint Petersburg International Economic Forum. Det foregik sideløbende med, at det europæiske diplomati kæmpede for at forhindre et økonomisk sammenbrud i Grækenland. ?Foto: Grigory Dukor/Reuters
Læs mere
Fold sammen

I disse døgn kæmper det europæiske diplomati på alle niveauer for at undgå et sammenbrud i Grækenland, hvis regering imidlertid fortsat nægter at bøje sig for kreditorernes krav.

Et finansministermøde for eurolandene endte torsdag uden resultat, da der ikke var kommet nye forslag fra græsk side. Til gengæld har EU indkaldt til et ekstraordinært topmøde mandag eftermiddag udelukkende om den græske krise, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, udfoldede telefondiplomati på topniveau med telefonsamtaler med den tyske forbundskansler Angela Merkel, Frankrigs præsident, François Hollande, og den hollandske premierminister, Mark Rutte.

Run på bankerne

Den største bekymring lige nu gælder de græske banker, som er ved at løbe tør for likviditet. Pengene ikke bare siver, de tap­løber ud af banksystemet, efter at det er gået op for grækerne, at det nu er alvor; det kan være sidste chance, før Grækenland må indføre kapitalkontrol som Cypern eller ligefrem tvangsomveksle pengene til drachmer.

I løbet af ugens tre første dage er der hævet to milliarder euro, torsdag yderligere én milliard og fredag 1,2 milliarder euro, fortæller Reuters og Handelsblatt.

På euro-finansministrenes møde torsdag skal ECB-direktør Benoit Coeuré være blevet spurgt, om bankerne ville kunne åbne fredag.

»Fredag, ja. Men mandag, det ved jeg ikke,« lød hans svar ifølge adskillige nyhedsmedier.

Fredag middag besluttede ECBs styrelsesråd så på et ekstraordinært møde at tilføre de græske banker 1,8 milliarder euro i ekstra likviditet. Grækenland skal have bedt om cirka det dobbelte, og beløbet, bankerne har fået, dækker jo altså heller ikke engang de seneste to dages udtræk. Men mere har ECB åbenbart ikke fundet det forsvarligt at låne dem.

Det er ikke mere end to døgn siden, at ECB senest hævede de græske bankers kreditloft, og da med 1,1 milliarder euro.

Nødlikviditeten kaldes ELA – emergency liquidity assistance – og der er ikke tale om lån fra ECB, men fra den græske nationalbank, der samtidig modtager græske stats­obligationer fra bankerne som pantsikkerhed. Grækenland bærer altså selv det fulde ansvar for lånene, men ECB skal godkende enhver forøgelse af lånerammen.

Imens er EU-regeringerne nu blevet så urolige over udviklingen, at de taler åbent om ting, man for få dage siden tav helt stille med.

Håb og frygt

»Jeg er bekymret. Jeg ved ikke, hvad vi kommer til at gøre. Vi har kun nogle få dage tilbage,« sagde således den spanske finansminister, Luis de Guindos, til journalister, da han fredag formiddag ankom til et møde i Luxembourg for økonomi- og finansministre. Hans britiske kollega var mindst lige så bekymret. »Vi håber det bedste, men må nu forberede os på det værste,« sagde George Osborne. »Vi er gået ind i den 11. time af denne græske krise, og vi opfordrer indtrængende den græske regering til at indgå en aftale, før det er for sent.«

Men en aftale om den græske statsgæld er man ikke kommet nærmere.

Og den græske premierminister Tsipras, hvad gjorde han denne fredag? Han lancerede et nyt angreb i EU, denne gang fra Sankt Petersborg, hvor han som den eneste EU-leder havde valgt at deltage i konferencen Saint Petersburg International Economic Forum.

»Hvorfor er jeg her og ikke i Bruxelles? Jeg er her, fordi jeg mener, (Rusland) har en vigtig rolle at spille,« sagde Tsipras, som talte lige efter præsident Putin. Tsipras var dog tilsyneladende langt mindre aggressiv i sin retorik end tidligere. I stedet appellerede han på den russiske konference til europæisk solidaritet.

»Faste økonomiske mål fører ingen steder hen. Det såkaldte problem med Grækenland er hele EUs problem,« mente han.

Alt roligt

I Spanien og Portugal gør regeringerne sig store anstrengelser for at understrege, at de ikke føler sig truet af situationen.

»I en tid, da der hænger så megen mistro over eurozonen, mener jeg, at man bør værdsætte den kendsgerning, at Portugal ikke er et land, som kan blive ramt af usikkerheden,« sagde den portugisiske premierminister, Pedro Passos Coelho, i parlamentet i Lissabon, og den spanske regering optrådte lige så selvsikkert.

»Spanien har ikke brug for nogen nødplan, hvis Grækenland forlader euroen,« sagde den spanske økonomiminister, Luis de Guindos, fredag.

Finansmarkederne ser ud til at være enige med dem. Der var fredag fuldkommen ro på både aktiemarkeder og obligationsmarkeder i Europa, og den græske tiårige rente faldt endda.

»Mandagens EU-topmøde bliver opfattet som et ret positivt tegn på, at vi bevæger os mod en løsning,« forklarede en anonym bankmand til The Guardian.

Men finansfolkene kan have forregnet sig.

»Jeg er skeptisk overfor, om vi kan forberede mere i Eurogruppen til mandag, end vi allerede har gjort,« sagde den hollandske regeringschef, Mark Rutte.

»Ingen af os er ret entusiastiske.«