Grækenland får nødlån til sine banker

ECB griber ind for at forhindre landets bankvæsen i et bryde sammen.

Foto: ARIS MESSINIS.
Læs mere
Fold sammen

ECBs styrelsesråd har fredag middag efterkommet Grækenlands ønske om mere likviditet til bankerne. Det oplyser både Reuters og Bloomberg.

Beløbet er dog ikke oplyst. Grækenland har ifølge adskillige medier i går aftes bedt om lov til at låne sine forretningsbanker yderligere 3,5 milliarder euro, efter at der har været voldsomme udtræk fra indlånskonti de seneste døgn. Alene torsdag skal der være blevet hævet én milliard euro i bankerne.

Normalt kan forretningbanker i et euroland hente likviditet i ECB ved at belåne værdipapirer; det er typisk statsobligationer fra bankens hjemland, der anvendes. Men siden februar har ECB nægtet at tage imod græske statsobligationer som sikkerhed. Til gengæld har den græske nationalbank fået lov at belåne statsobligationerne for egen regning og risiko, og kun inden for beløbsrammer fastsat af ECB.

Efterhånden som flere og flere penge er forsvundet ud af de græsek banker, har ECB sat beløbsrammen i vejret; så sent som i forgårs blev den forhøjet med 1,1 milliarder euro. Men det rakte altså kun et par døgn. Flere internationale medier oplyser, at der alene torsdag blev hævet én milliard euro i de græske banker.