EU forbereder sig på "det værste" i Grækenland

EU-regeringerne taler fredag åbent om frygten for en dramatisk udvikling i den græske krise i de kommende døgn.

Foto: ARIS MESSINIS. Eurolande hasteindkaldt til krisetopmøde om Grækenland
Læs mere
Fold sammen

»Jeg er bekymret. Jeg ved ikke, hvad vi kommer til at gøre. Vi har kun nogle få dage tilbage,« sagde således den spanske finansminister, Luis de Guindos, til journalister, da han fredag formiddag ankom til økonomi- og finansministrenes møde i Luxembourg.

Hans britiske kollega var mindst lige så bekymret.

»Vi håber det bedste, men må nu forberede os på det værste,« sagde George Osborne.

»Vi er gået ind i den 11. time af denne græske krise, og vi opfordrer indtrængende den græske regering til at indgå en aftale, før det er for sent«.

Ministermødet har været længe planlagt og har ikke noget med Grækenland at gøre.

Baggrunden er da også bekymrende. Ved middagstid holder ECBs styrelsesråd et hasteindkaldt krisemøde for at tildele de græske banker mere likviditet; det fortæller flere internationale medier fredag. Mødet vil blive holdt som en videokonference og er indkaldt på græsk foranledning. Ifølge den græske avis Kathimerini har den græske nationalbank bedt om lov til at låne bankerne yderligere 3,5 milliarder euro i nød-likviditet. Det er ikke mere end to døgn siden, at ECB senest hævede bankernes kreditloft - dengang med 1,1 milliarder euro.

Uden nød-likviditeten ville de græske banker formentlig ikke være i stand til at åbne på mandag; så voldsomt er kundernes stormløb på dem.

Ingen ved med sikkerhed hvor mange penge, grækerne i øjeblikket trækker ud af deres bankkonti, men ifølge Reuters blev der alene torsdag hævet en milliard euro. Den seneste officielle statistik viser, at der i hele april netto forsvandt fem milliarder euro fra borgeres og virksomheders bankkonti.

Nødlikviditeten kaldes ELA - emergency liquidity assistance - og der er ikke tale om lån fra ECB, men fra den græske nationalbank, der samtidig modtager græske statsobligationer fra bankerne som pantsikkerhed. Grækenland bærer altså selv det fulde ansvar for lånene, men ECB skal godkende enhver forøgelse af lånerammen.