IMF tror ikke på Bank of Japans pengepolitiske forudsigelser

Den Internationale Valutafond har advaret den japanske centralbank, Bank of Japan, om, at vil tage længere tid end det forventet at nå bankens inflationsmål selv med yderligere pengepolitiske lempelser.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA.
Læs mere
Fold sammen

Samtidig påpeges det, at "yderligegåede" strukturelle reformer er nødvendige, hvis den rodfæstede deflation tankegang i Japan skal ændres.

Advarslen kommer efter såkaldte "artikel 4 konsultationer" med japanske politikere, hvor IMF opfordrer premierminister Shinzo Abe til at fremskynde finanspolitiske reformer og samtidig beder regeringschefen om ikke at stole på "alt for optimistiske" skøn ved udarbejdelse af budgetter for landets finanser.

Værdien af yen på et reelt grundlag har stabiliseret sig efter en svækkelse i anden halvdel af 2014, fremgår det.

- Uden mere vidtgående strukturreformer og troværdig budgetkonsolidering, kan den indenlandske efterspørgsel forblive træg, og enhver yderligere pengepolitisk lempelse kan føre til en overdrevne afhængighed af nedskrivninger af yen, pointerer IMF.

Siden implementeringen af de massive "kvantitative og kvalitative lempelse" i april 2013, og udvidelsen i oktober sidste år, har Bank of Japan stået fast på vurderingen af, at økonomien vil komme sig tilstrækkeligt til at skubbe inflationen til målet på 2 pct.

Men inflationen er gået totalt i stå på grund af faldende omkostninger til olie og et svagt forbrug, hvilket holder liv i forventninger om flere lempelser senere på året.

IMF vurderer, at mens der ikke er meget momentum tilbage i økonomien, holder lavere energiomkostninger og en "dyb forankring" af deflationstankegangen inflationen nede.

Samtidig pointeres det, at inflationsforventningerne har været stort set uændret på omkring 1 pct. i de seneste måneder, hvilket tyder det af Bank of Japan ønskede "regime skift" endnu ikke har materialiseret sig.

- Den monetære transmission er svag, så selv med yderligere lempelse vil det tage længere tid end forudset af centralbanken at nå 2 pct.s inflation på en stabil måde, lyder det fra IMF.

IMFs kommentarer står i skarp kontrast til Bank of Japan vurdering om, at den pengestrøm, det er at pumpet ud, vil påvirke inflationsforventningerne og tilskynde husholdningerne til at øge udgifterne.

Bank of Japan har selv for nylig udskudt timingen for hvornår infaltionsmålet nås, iog centralbanken venter nu at inflationen at ramme de magiske 2 pct. omkring september næste år, hvilket dog i analytikerkredse anses som optimistisk.

Når det forsinkede inflationsopsving tages i betragtning, bør Bank of Japan står klar til at implementere yderligere lempelser som øget aktivkøb, målrettede aktivkøb med længere varighed og reduktion af 0,1 pct.s bundgrænsen for markedsrenterne.

IMF vurderer, at de største risici for Japan kommer fra svag en indenlandsk efterspørgsel og "ufuldstændig" finanspolitik og vækststrategi.

Premierminister Shinzo Abe vil fremlægge en finanspolitisk konsolideringsplan i næste måned med det mål, at vende tilbage til et primært overskud i finanspolitikken 2020 og derefter sænke gælden i forhold til BNP, der på nuværende tidspunkt er bland de højeste i den udviklede økonomier.

De økonomiske forudsætninger bag den japanske regerings finanspolitik har været "alt for optimistisk", hvilket risikerer at underminere markedets tillid til Japans evne til at fo styr på landets finanser, lyder det fra IMF.

- En konkret og troværdig plan på mellemlang sigt ville fjerne usikkerhed om de skattemæssige intentioner, som kan hæmmer den indenlandske efterspørgsel, og bidrage til at reducere de nedadrettede risici, skriver IMF.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk