IMF: Evig gæld kan være den optimale løsning

Den Internationale Valutafond, IMF, vurderer, at det er en optimal, langsigtet løsning for lande som USA og Storbritannien at have en skyhøj gæld.

Læs mere
Fold sammen

Låneomkostningerne for lande med stabile, økonomiske forhold er nemlig lave, hvorfor de ikke er i farezonen ligesom eksempelvis Japan og Grækenland.

Det skriver The Telegraph.

I en ny rapport vurderer IMF-økonom Olivier Blanchard, at lande som Grækenland, Cypern, Italien og Japan befinder sig i en "danger zone" og derfor er nødt til at reducere deres respektive gældsniveauer, da de udgør en overhængende risiko for det finansielle system.

Og selvom den britiske gæld udgør mere end 80 pct. af BNP, befinder kongeriget sig sammen med blandt andre Tyskland, USA og Norge i en "safe zone", hvor det faktisk ikke anbefales at mindske gælden.

For disse lande er tårnhøj gæld ikke ideel, men ikke desto mindre den "optimale politik", da "omkostningerne ved at reducere gælden overstiger fordelene", vurderer IMF i rapporten.

- Når et land kører med budgetoverskud for at betale gælden af, er der ingen gratis omgang. Pengene skal enten komme gennem øgede skatter eller ved at mindske udgifterne - begge dele hæmmer produktiviteten, udtaler Jonathan Ostry, der er medforfatter til IMF's rapport.

Til sammenligning har Danmark en gæld på omkring 45 pct. af BNP.