HK'ere undgår lønnedgang i SAS

Det er lykkedes 500 HK'ere i SAS at gennemføre et overenskomstforlig med luftfartsselskabet uden lønnedgang, oplyser HK.

Læs mere
Fold sammen
Dermed bliver der sat en syl ind i et tidligere SAS-forlig med luftfartsfunktionærerne, som accepterede en lønnedgang på tre procent - på betingelse af, at de øvrige fagforeninger gjorde det samme.

HK kunne ikke leve med SAS-ledelsens krav om en lønnedgang, men til gengæld har medarbejderne sagt ja til en besparelse ved at fryse lønnen fast de næste to år, siger fællestillidsrepræsentant Mai-Brit Hoff Kjeldsen.

- I 2006 får HK'erne halvanden procent samt forbrugerprisindekset for 2005 i lønningsposen, forventeligt 3,5-4 procent i lønstigning, siger hun.

Kravet om lønnedgang har vanskeliggjort forhandlingerne om nye overenskomster for de 30.000 ansatte i SAS. Piloterne og kabinepersonalet er fortsat ikke blevet enige med SAS-ledelsen. Kun luftfartsfunktionærerne har accepteret kravet ud fra en betragtning om, at SAS er i krise, og at lønnedgang er en nødvendighed, hvis alle skal beholde deres job. Samtidig med aftalen om lønnedgang fik luftfartsfunktionærerne en garanti for, at SAS ikke vil kræve yderligere besparelser og forringelse de næste tre år.

SAS-ledelsen forventer, at overenskomstforhandlingerne skal bidrage med besparelser på to milliarder svenske kroner i den store spareplan, der skal nedbringe luftfartsselskabets samlede omkostninger med 14 milliarder svenske kroner inden udgangen af 2005.

/ritzau/