Græsk premierminister angriber kreditorer

Midt i kampen for økonomisk overlevelse angriber den græske premierminister Alexis Tspiras nu sine kreditorer. I et debatindlæg i den franske avis Le Monde anklager Tsipras kreditorgruppen for at stille »absurde krav« til Grækenland.

Foto: PANTELIS SAITAS. Den græske premierminister AlexisTsipras skælder ud på landets kreditorer i en indlæg i den fransk avis Le Monde. Tsipras mener, at kreditorerne stiller »absurde« krav til grækerne. 
Læs mere
Fold sammen

Det trækker op til storm over Grækenland. Efter at have hutlet sig frem i fire måneder med flere forsøg på at indgå studehandler med kreditorerne, lancerer den græske premierminister Alexis Tspiras nu et voldsomt angreb på kreditorgruppen.

De seneste uger har været præget af taktiske udmeldinger fra græsk side, der især har gået på, at en aftale mellem parterne var få øjeblikke fra at være en realitet. Derfor må det give bange anelser i den græske befolkning, at landets premierminister Alexis Tsipras nu for alvor går i kødet på især IMF på et tidspunkt, hvor Grækenlands banker er ved at blive drænet for penge.

»Når vi endnu ikke er nået til enighed med vores partnere, er det ikke på grund af vores uforsonlighed eller uforståelige positioner. Det er på grund af nogle institutionelle aktørers insisteren på urimelige løsninger og ligegyldighed over for det græske folks seneste demokratiske valg«, skriver Alexis Tspiras i et indlæg i Le Monde.

Grækenland kæmper for at få adgang til en livsvigtig kapitalindsprøjtning på 7,2 milliarder euro, som er den sidste del af et lån på i alt 240 milliarder euro, der blev lanceret for fem år siden i kølvandet af Grækenlands udelukkelse fra de internationale lånemarkeder. Det springende punkt mellem Grækenland og dets kreditorer har hele tiden været, at Grækenland ikke vil gennemføre reformer, før landet får eftergivet gæld, mens EU-Kommissionen, IMF og ECB på den anden side ikke vil tale om at eftergive gæld, før der kommer reformer på bordet.

I juni står grækerne til at skulle betale omkring 1,6 milliarder euro tilbage til IMF. Første afdrag er på 300 millioner euro og skal falde grundlovsdag. Landet har for længst gjort det klart, at der ikke er så meget som en bøjet euro-cent tilbage i pengekassen.

»Pengene bliver ikke betalt, for vi har dem ikke,« sagde den græske indenrigsminister, Nikos Voutsis, for en uge siden til græsk TV om betalingsdeadlinen i denne uge.