Grækenlands bad boy tilbage ved forhandlingsbordet

Grækenlands fremtid er igen delvis blevet lagt i hænderne på den græske finansminister Varoufakis' evne til at indgå kompromis med sine kolleger i EU. Han gør comeback, selvom han egentlig var blevet fjernet fra forhandlingerne

den græske finansminister Yanis Varoufakis sidder igen ved forhandlingsbordet Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIEN WARNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet nævnt i flere internationale medier, at den græske finansminister Yanis Varoufakis har noget »bad boy« over sig. Han er kronraget, på sin første dag på kontoret som Grækenlands nye finansminister kom han kørende på sin Yamaha-motorcykel og en nyhedsvært hos tyske ZDF bemærkede, at Varoufakis har en attitude som om, at han kunne træde direkte ind og overtage hovedrollen i den næste Die Hard-film.

Sammenligningen er besnærende, fordi græsk økonomi efterhånden har oplevet ligeså mange nærdødsoplevelser som Bruce Willis karakter John McClane, og fordi Varoufakis er så kontroversiel en figur, at nogle mener, at han kan blive skyldig i det endelige dødsstød. Han har kaldt den tyske linje i EU for moralsk forkastelig og sammenlignet hele den europæiske økonomi med et kortspil, der vælter hvis Grækenland bliver smidt ud.

 

Ved de seneste forhandlinger i Riga var utålmodigheden i EU-systemet med Varoufakis til sidst så stor, at hans chef, premierminister Alexis Tsipras offentligt lagde afstand til ham og signalerede, at finansministeren ikke længere skulle lede forhandlingerne på vegne af Grækenland.

Men det er tilsyneladende glemt igen. For mandag eftermiddag ankom Varoufakis sammen med sine øvrige ministerkolleger i EU til møde i Bruxelles, hvor græsk økonomi endnu engang er på dagsordenen. Ministrene skal diskutere, om de er parat til at frigive næste lånerate på 1,7 milliarder euro til den skrantende græske statskasse.

»Det er sjældent, at vi kan sige med overbevisning, at for hver dag, der går, kommer vi tættere på kanten. Men det er tilfældet her. For på et eller andet tidspunkt løber Grækenland tør for penge. Vi ved ikke, hvilken dag det sker. Men vi ved, det sker,« siger Ulrik Bie, cheføkonom hos Nykredit til Berlingske

Den græske finansminister har allerede ved sin ankomst kridtet banen op og sagt, at grænserne for, hvad Grækenland kan gå med til »af nødvendighed er ufleksible«. Og som Ritzau Finans skriver bemærker ministeren derudover, at han forventer, at de øvrige lande »registrerer de fremskridt, vi gør.«

 

Omvendt har den tyske finansminister Wolfgang Schäuble signaleret, at der stadig ikke synes at være sket markante fremskridt i forhandlingerne med Grækenland.

Mens der altså er lagt op til en ny økonomisk, politisk og verbal krig mellem EUs kassemestre, er Den Internationale Valutafond, IMF ligeså stille ved at forberede sig på en grexit.

Højst usædvanlig har en højtstående IMF-chef, Jörg Decressin, der er vicechef i fondens Europa-afdeling fortalt The Wall Street Journal, at de er ved at forberede en nødplan for nabolande i tilfældet af et græsk kollaps. Bulgarien og Makedonien risikerer eksempelvis store tab, fordi store græske banker ejer omkring en femtedel af bankaktiviteterne i landene.

»Det de er i gang med nu er sådan en tjekliste: Styr på bankerne i Balkan, styr på kapitalkontrol osv. Og hver eneste gang, de sætter hak på den her liste, mister grækerne noget forhandlingsmagt,« siger Ulrik Bie.

Timeglasset rinder altså ud for Varoufakis og co., der tirsdag skal betale 750 millioner euro - årets hidtil største afdrag på lån - til IMF.

De fleste analytikere forventer, at Grækenland har penge nok i statskassen til det. Og de fleste forventer også, at finansministrene trods alt bliver enige om at frigive flere penge i denne omgang.

Men til sommer bliver der brug for at strikke en helt ny hjælpepakke sammen. Og så bliver risikoen for et brud med resten af EU reel, mener Jacob Graven fra Sydbank.

»Vi vurderer, at der er tæt på 50 procent sandsynlighed for, at Grækenland forlader euroen inden for de kommende 12 måneder. «