Glaxos kinesiske mareridt

Kinesiske myndigheder beskylder medicinalfirmaet Glaxo-SmithKline for at have bestukket kinesiske læger og advokater med omkring tre mia. kr. siden 2007. Nu sætter myndighederne ind mod selskabet.

Den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline anklages for at være midtpunkt i en korruptionsskandale i Kina, der kan rive flere virksomheder med i faldet. Foreløbig er fire GSK-direktører tilbageholdt og en engelsk medarbejder eftersøges af de kinesiske myndigheder. Foto: Peter parks/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er anklagen, som ingen virksomhed ved deres fulde fem ønsker sig udsat for. At blive sammenlignet med en kriminel organisation af et lands myndigheder og endda blive beskyldt for at være »ringleader« – altså hovedmand – i en bestikkelsessag til milliarder.

Mareridt eller ej, sandt eller falsk, så er det netop dét, som de kinesiske myndigheder i et nærmest uset angreb mod en virksomhed, nu beskylder den britiske medicinalkæmpe GlaxoSmithKline, GSK, for.

Historien begyndte at rulle allerede i sidste uge, men den tager for alvor fart efter de stadig mere direkte beskyldninger, som Gao Feng, den ledende efterforsker af GSK-sagen, fremsætter, samt tilbageholdelsen af fire fremtrædende GSK-chefer.

Gao Feng går fra anklage til noget, der tangerer konklusioner i en pressebriefing og siger, at myndighederne har påvist, »at bestikkelse er en kerneaktivitet i virksomhedens aktiviter«. Beskyldningen er, at GSK har betalt omkring tre milliarder kroner til læger og advokater i Kina. Penge, der angiveligt er blevet kanaliseret via konsulenter og rejsebureauer. Pengene har skullet sikre, at lægerne valgte GSK-produkter, når patienter havde behov for medicin.

GlaxoSmithKline har været særdeles tilbageholdende med kommentarer til sagen. I sidste uge afviste selskabet dog at kunne finde beviser internt i virksomheden, der bekræfter anklagen fra de kinesiske myndigheder.

Flere virksomheder er i kikkerten

Bestikkelsesanklagerne mod GSK har rumlet i ganske mange måneder. Firmaet har selv erkendt, at det har foretaget en fire måneder lang intern undersøgelse, efter at ledelsen af selskabet fik et internt tip. Men ifølge selskabet var det ikke muligt at finde beviser for, at selskabet skulle være hovedmand i den bestikkelsessag, som myndighederne nu så aggressivt trævler op.

Beskyldningerne mod GSK er blot én sag ud af mange bestikkelsessager i Kina. Den nye kinesiske regering har gjort det til topprioritet at bekæmpe den hastigt stigende korruption. Det har ramt talrige kinesiske virksomheder, men hidtil er kun få udenlandske aktører blevet anklaget eller dømt.

Sagen mod GSK er dog noget særligt og ifølge myndighederne er GSK midtpunkt i en sag, der kan brede sine fangarme langt ud i det kinesiske sundhedssystem.

»Der er altid en hovedmand i en kriminel organisation. I dette tilfælde er hovedmanden GSK,« sagde anklager Gao Feng til journalister og beskrev, hvordan myndighederne mener, at det har været en normal praksis også for andre medicinalfirmaer at udbetale bestikkelse til bl.a. kinesiske læger. De kinesiske myndigheder har altså andre medicinalfirmaer i kikkerten, men ønsker endnu ikke at sætte navne på.

Selv om der ikke er faldet dom i sagen, er konsekvenserne for GSK allerede til at mærke. Foreløbig er fire GSK-direktør er blevet tilbageholdt i Kina og endnu en, en engelsk GSK-ansat, eftersøges, men menes at have forladt Kina, da anklagerne blev kendt.

GSK har lovet, at selskabet vil arbejde tæt sammen med de kinesiske myndigheder for at få opklaret sagen.