Novo opfordres til at offentliggøre forsøgsdata

Novo Nordisk bør vise vejen i medicinalindustrien og lægge sine forsøgsdata offentligt frem. Det mener europaparlamentariker Margrete Auken, der har været bannerfører på direktivforslag om åbenhed i EU.

Novo Nordisk har brug for at få genopbygget sit image, konstaterer medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken. Billedet er fra Victoza-produktionen i Kalundborg. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gå foran. Læg forsøgsdataerne frem, Novo.

Sådan lyder opfordringen fra medlem af Europa-Parlamentet Margrete Auken (SF) efter artikler i British Medical Journal (BMJ) og Berlingske, som blandt andet sætter spørgsmålstegn ved, om medicinalselskaberne bag en række populære diabetes- lægemidler, herunder Novo Nordisks Victoza, har offentliggjort alle relevante data.

»Jeg vil gerne opfordre Novo Nordisk til at lægge sine forsøgsdata offentligt frem. Mads Krogsgaard Thomsen (Novo Nordisks øverste forskningschef, red.) har selv udtalt, at firmaet ikke har set et eneste tegn på, at der skulle være sammenhæng mellem Victoza og øget kræftrisiko i bugspytkirtlen. Nu har Novo en god mulighed for at tilslutte sig den progressive del af industrien,« siger Margrete Auken med henvisning til britiske Glaxo-SmithKline (GSK).

GSK tilsluttede sig i februar i år den såkaldte »All Trials Campaign«, som drives med blandt andre British Medical Journal som primus motor.

Kravet er, at myndigheder og virksomheder lægger alle data frem, så forskere og offentligheden kan kigge virksomhederne efter i kortene.

Forskningschefen uforstående

Mads Krogsgaard Thomsen stiller sig uforstående over for Margrete Aukens kritik med henvisning til, at selskabet har publiceret alle data fra forsøg med mennesker i forbindelse med Victoza og har fremlagt mange prækliniske data (dyreforsøg, red.) i videnskabelige tidsskrifter. Offentliggørelse af alle kliniske studier er et princip, Novo Nordisk ifølge koncerndirektøren har hyldet i mange år.

»Det er ikke normen i industrien. Så vi har ikke holdt noget skjult,« skriver Mads Krogsgaard Thomsen i en e-mail.

GSK går imidlertid langt videre end Novo Nordisk. Den britiske medicinalgigant har forpligtet sig til at lægge sine kliniske forsøgsrapporter frem og har lavet en ordning, hvor forskere, offentlige såvel som privatansatte, kan søge om adgang til selskabets rådata fra forsøg med mennesker.

»Hvis forskere og patienter ikke stoler på vores data, er vi sårbare som virksomhed. Ved at være åbne og tilgængelige bliver vi mindre sårbare. GSK har valgt at gå foran resten af industrien her. Det er bestyrelsens holdning, at vi vil strække os langt for at bliver opfattet som en troværdig medicinalvirksomhed,« siger Ebbe Englev, medicinsk direktør i GSKs danske datterselskab.

Han opfordrer andre virksomheder til at følge efter.

»Vi arbejder på at få andre virksomheder med på det her. Nogle er interesserede, men indtil videre er vi de eneste, der har taget skridtet,« siger Ebbe Englev.

Margrete Auken mener, at det vil være en ren vindersag for Novo Nordisk at følge trop med GSK. Hun henviser til, at Den Europæiske Ombudsmand i 2010 afgjorde, at der ikke er kommercielle interesser på spil, når først markedstilladelsen er givet. Det var i forbindelse med en sag rejst af Peter C. Götzsche, direktør for Nordisk Chocrane-institut, om adgang til data om vægttabsmedicin.

Novo skal genopbygge sit image

»Desuden har Novo Nordisk brug for at genopbygge sit omdømme som samfundsansvarlig virksomhed efter den seneste tids historier,« siger Margrete Auken.

Men Novo Nordisk går på listefødder i den særdeles kontroversielle sag.

Når det handler om at give adgang til data, som går videre end at offentliggøre resultater i videnskabelige tidsskrifter, er Novo Nordisk ifølge Mads Krogsgaard Thomsen »klart proaktiv«, men selskabet vil ikke gå enegang i industrien. I stedet arbejder selskabet for en fælles holdning til spørgsmålet i industrien i den europæiske lægemiddelorganisation EFPIA.

»Som bekendt har alle aktører i industrien ikke ønsket lige stor grad af adgang til data, og Novo Nordisk arbejder som altid på at opnå det bedste resultat til fordel for patienterne,« skriver Mads Krogsgaard Thomsen.

Margrete Auken har spillet en central rolle i forbindelse med en forordning om kliniske forsøg, som Europa-Parlamentet for nylig blev enige om. Her var adgang til forsøgsdata et centralt og kontroversielt punkt.

Trods intens lobbyarbejde fra medicinalindustrien lykkedes det at samle et flertal for at pålægge industrien at fremlægge alle resultater og data, så snart det europæiske lægemiddelagentur, EMA, har godkendt eller afvist at godkende et nyt lægemiddel.

Men forordningen har lang vej, før den bliver til virkelighed. Den kan tidligst træde i kraft i 2016, hvis ellers medlemslandene kan blive enige om det.

Margrete Auken håber, at forordningen bliver gennemført.

»Det er ganske veldokumenteret, at medicinalindustriens forsøgsresultater ofte fordrejes så positive resultater fremhæves, og dårlige resultater nedtones eller fjernes, når resultaterne præsenteres for offentligheden, for eksempel i lægevidenskabelige artikler. På den måde gambles der med vores sundhed,« siger Margrete Auken.