Fem ting du skal vide efter elendige amerikanske jobtal

Fredag eftermiddag bød på det såkaldte kongetal fra USA. Det handler om hvor mange nye job, der bliver skabt i verdens største økonomi. Og kongetallet bød på en slem skuffelse.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Av! Det var lidt af en økonomisk mavepuster det amerikanske arbejdsmarked præsenterede fredag eftermiddag dansk tid. I maj blev der skabt 38.000 nye uden for landbruget i USA. Det tal står i skarp kontrast til analytikernes forventninger, der lå i nærheden af 160.000 nye job. Maj måneds jobtal var det dårligeste i seks år.

Men hvad betyder det for dig her i Danmark? Berlingske Business forsøger at svare på det.

Skal du være bekymret?

Det afgørende er, om der bare var tale om en enlig svale. Hvis det bare er en enkelt måned tallet svigter og den amerikanske økonomi stadig har det godt, er der ikke grund til den store bekymring. Så vil tal for juni-måned måske endda overraske positivt.
Men omvendt hvis det dårlige tal er udtryk for, at den amerikansk økonomi er blevet svækket, skal vi være bekymret. I givet fald vil det også ramme Danmark.

Hvad skal vi så være bekymret for?

Den direkte påvirkning til os sker via vores eksport. Vi har en stor og stigende eksport til USA, der er oppe på omkring 100 mia. kr. om året. Hvis den amerikanske økonomi går ned i gear, vil den blive ramt. Derfor skriver cheføkonomi Dansk Erhverv Steen Bocian også, at hvis de svage jobtal fortsætter, skal vi for alvor have panderynkerne frem.

Kan vi blive ramt på andre måder?

Ja, der vil også være en indirekte effekt. Den amerikanske økonomi er den store motor i hele den globale økonomi. Hvis den bliver svagere, vil det også ramme nogle af de andre lande, vi eksporterer til. Og de vil svække den danske eksport til de lande.

Gør det ondt på aktiemarkederne med dårlige jobtal?

Ja, som udgangspunkt og det vil også kunne mærkes i Danmark. Men der er to effekter. Det svage jobtal peger mod en udsættelse af en rentestigning i USA og det har positiv virkning på aktiekurserne. Modsat kan jobtallene også være udtryk for dårligere amerikansk økonomi, og det får aktiekurserne til at falde.

Hvad med renterne i Danmark?

De dårlige jobtal kan paradoksalt nok være en lille, men god nyhed til de danske boligejere. De amerikanske og europæiske renter svinger sammen. Så når rentestigningen i USA er udskudt, vil det også presse de danske renter lidt ned. Det vil også betyde lidt lavere danske boligrenter. Hvor stor den effekt er, er dog tvivlsom.