Ekstremt svage amerikanske jobtal

Der blev kun skabt 38.000 nye job i USA i maj. Det er en stor skuffelse og det laveste tal i seks år. Derved kommer der sandsynligvis ingen amerikansk rentestigning her i juni. Det er forhåbentlig bare en enlig svale ellers kan det også ramme dansk økonomi, påpeger Dansk Erhverv.

Foto: Mike Stone

Et større chok fra USA. Der blev kun skabt 38.000 nye job i maj på den anden side af Atlanten. Det er det laveste i seks år og en stor skuffelse.

Derved kommer der sandsynligvis ingen rentestigning i USA her i juni.

Analytikerne havde i gennemsnit ventet en fremgang i beskæftigelsen uden for landbruget på 160.000 personer i maj. Arbejdsløsheden regner de fleste med ville være uændret på fem pct. Men ledighedsprocenten faldt til 4,7 pct., hviilket er det laveste siden november sidste år.

Antal nye job bliver ofte kaldt det amerikanske kongetal med henvisning til, at det er et af de vigtigste nøgletal for at kunne spå om udviklingen i den amerikanske økonomi.

Denne gang var det ventet med sommerfulge i maverne hos de fleste. Spørgsmålet er, om den amerikanske økonomi er ved at vågne op efter en lidt halvsløj vinter.

Det er afgørende for, hvornår den amerikanske centralbank begynder at hæve renten fra det nuværende niveau på 0,5 pct. Nu regner de fleste med, at der ikke sker noget på den front før til efterået.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian håber på de svage jobtal bare var denne måned. Ellers vil det i sidste ende også kunne mærkes i Danmark.

»Den amerikanske økonomi er som udgangspunkt i god form. Vi må derfor også være lidt varsomme med de håndfaste konklusioner med hensyn til den amerikanske økonomis aktuelle sundhedstilstand,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

»Der er dog ingen tvivl, om at konjunkturerne i USA spiller en stor rolle for det danske erhvervsliv, vi må derfor håbe, at de svage jobtal fra maj var en enlig svale – ellers, så skal vi klart til at skrue op for panderynkerne. Vores eksport til USA udgør over 100 mia. kroner på årsbasis – og har været i kraftig fremgang de seneste år – så det gør faktisk en stor forskel for os, hvordan det går i verdens største økonomi,« skriver han videre.

Nykredit fremhæver, at der er tale om de svageste jobtal siden september 2010. Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer tror nu, at der først kommer en rentetining i USA til september. Samtidig skriver han, at de svage amerikanske jobtal sammen med presset på den danske krone vil få både de lange og de korte danske boligrenter til at falde yderligere.

»Det er ikke uden fare, da der er en risiko for, at særligt boligpriserne i og omkring de store byer løber løbsk. Konkret er faren, at danskerne bliver renteblinde og forlader sig på, at renterne aldrig kan stige igen. Det øger risikoen for store boligprisfald, når renterne på et eller andet tidspunkt begynder at stige igen,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

Når antallet af nye job er så lavt samtidig med at ledigheden falder, skyldes det udbuddet af arbejdskraft i USA dykker.