Det store frasalg er godt i gang

Kapitalfonde rydder ud og sælger virksomheder som aldrig før. Salgspriserne nærmer sig rekord, og derfor bliver hylderne tømt. Nye guldgruber kan blive svære at finde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fonde som danske Axcel og finske CapMan rydder ud i porteføljen af virksomheder i øjeblikket, fordi salgspriserne nærmer sig rekordniveau.

De seneste eksempel stod Axcel for i går med salget af Aalborg Industries til fonden Altor. Axcel købte Aalborg Industries sammen med FIH og Lønmodtagernes Dyrtidsfond af J. Lauritzen Holding i 2000.

Aalborg Industries er i ejerperioden blevet fokuseret på marinekedler og har øget omsætningen med omkring 50 procent til næsten 1,5 mia. kroner og har fordoblet indtjeningen ved at rykke produktion til Østen til et nettoresultat sidste år på 117,8 mio. kroner. Virksomheden, der ligger i byen af samme navn, har halvdelen af verdensmarkedet for marinekedler og beskæftiger omkring 1.600 personer.

Salgsprisen er ikke offentliggjort, men LD bliver i ejerkredsen, så Altor overtager omkring to tredjedele af virksomheden. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Altor.

Millioner i fortjeneste
Salget viser, at Axcel benytter sig af chancen for at få nogle penge i kassen til sine investorer, efter at det ikke lykkedes at sælge ét eneste selskab sidste år.

Axcel ejede halvdelen af Aalborg Industries, og administrerende direktør Christian Frigast erklærer sig godt tilfreds med investeringen - men han ønsker ikke at afsløre salgsprisen.

Ifølge Berlingske Business' beregninger står investorerne, der også tæller ledelsen med ni procent af selskabet, til en fortjeneste på et trecifret millionbeløb.

Fonden har tidligere i år solgt to selskaber: Glud & Marstrand og NetTest. Et salg af dørproducenten Vest-Wood er også på vej. Dermed har Axcel solgt tæt på halvdelen af alle de selskaber, fonden har investeret i over en otte-årig periode.

Til gengæld er det sværere at købe selskaber til en fornuftig pris i øjeblikket. Det har den finske fond CapMan måttet sande:

Fonden har solgt ni selskaber i Skandinavien i år og har blot foretaget fire indkøb. CapMan er ved at fylde sin nye fond CapMan Equity VIII med 375 millioner euro eller cirka 2,8 milliarder kroner og vil dermed foretage 12 til 15 indkøb i Danmark, Norge Sverige og Finland over de næste tre-fire år.

Men selv om der er op til 200 potentielle selskaber i Danmark for CapMan med den ønskede omsætning mellem 400 mio. kr. og 1,5 mia. kroner, er det ikke lykkedes at foretage et eneste indkøb på dansk grund i år.

»Multiplerne (priserne, red.) er gået op siden 1998. Til syvende og sidst skal pengene tilbage til banken,« siger Jan Dahlqvist, ny direktør for det danske CapMan kontor.

CapMan lover investorerne et afkast på 25 procent om året, men det kan blive svært at overholde løftet med de nuværende priser. www.aalborgindustries.com

www.axcel dk - læs mere om Axcel og Aalborg Industries.