Danske pensionsselskaber køber DONG-aktier via skattely

De danske pensionsselskaber, ATP og Danica, har tilsammen købt DONG-aktier for over 750 millioner kroner via skuffeselskaber på Caymanøerne.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske pensionsselskaber ATP og Danica har købt DONG-aktier via Goldman Sachs-selskaber på Caymanøerne, skriver Politiken.

Køb af aktier i det danske statsejede energiselskab kan kun ske via det berygtede skattely.

Ifølge avisen er de 19 procent af DONG-aktierne, som finansminister Bjarne Corydon (S) solgte til et skuffeselskab i Luxembourg etableret af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs, i stort tal solgt videre.

De to danske pensionsselskaber har investeret for tilsammen 750 millioner kroner.

Danica og ATP oplyser til avisen, at det ikke gør nogen forskel for deres skat i Danmark, at DONG-aktierne er købt i et skattely.

Ifølge Jan Pedersen, der er professor i skatteret ved Aarhus Universitet, viser forløbet omkring statens salg af DONG-aktier, at Danmark reelt har opgivet at kæmpe mod udnyttelsen af skattely.

»Det er problemstillingen udstillet så klart, som det overhovedet kan gøres, at en socialdemokratisk minister (finansminister Bjarne Corydon, red.), der som overordnet politik har, at skattetænkning skal bekæmpes og ikke er moralsk i orden - og så er han nødt til, når han selv sidder i saksen, at handle på samme vis,« siger han til Politiken.