Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Martin Hintze, partner og administrerende direktør i Goldman Sachs investeringsdel, siger, at Danmark er så attraktivt, at adskillige af kapitalfondens milliarder fremover vil blive brugt i Danmark.
»Jeg er meget optimistisk med hensyn til, at vi kan finde gode investeringer i Danmark i de kommende år, og vi kigger lige nu på at investere i flere danske selskaber,« siger Martin Hintze, der samtidig er bestyrelsesmedlem i DONG.
Goldman Sachs blev meget omtalt i Danmark, da amerikanerne i januar købte cirka 19 procent af energikoncernen DONG. Handlen var så upopulær i SF, at partiet kort efter forlod regeringen. Goldman Sachs har også ejet 47 procent af servicekoncernen ISS og har været med til at finansiere den franske kapitalfond PAI Partners’ opkøb af ingre-diensvirksomheden Chr. Hansen i 2005.
Senest var Goldman Sachs en del af et konsortium, som gerne ville overtage dankortejeren Nets, der siden blev solgt til andre amerikanske fonde.
Og nu vil Goldman Sachs sætte sig på endnu flere danske virksomheder, selv om finanskæmpen blev kritiseret i forbindelse med handlen med aktierne i DONG.
»På trods af den megen kritik mener jeg ikke, at det har haft negativ betydning for vores investeringsplaner. Andre investorer og virksomheder, tror jeg, har erkendt, at vi er professionelle investorer, og jeg føler, at vi er velkomne,« siger Martin Hintze.
En svær politisk situation
I kigger på investeringer over hele verden. Hvorfor opgiver I ikke Danmark efter den opmærksomhed, der blev skabt ved DONG-handlen?
»Vi prøver at opføre os som voksne her. Det er klart, at vi havde foretrukket, at der ikke var så megen opmærksomhed i offentligheden, men på den anden side var det på der tidspunkt en svær politisk situation. Det betyder ikke, at vi vil holde os fra Danmark,« siger Martin Hintze.
Han siger, at Goldman Sachs’ planer er at købe virksomheder, der har en værdi på alt fra 100 millioner kroner op til mange milliarder kroner. Det skal ske, fordi det er meget attraktivt at købe virksomheder i de nordiske lande. I Danmark har Goldman Sachs historisk været tilfreds med de virksomheder, som banken tidligere har ejet.
»Økonomien er forholdsvis åben, og udenlandske investorer er velkomne. Arbejdsstyrken er ret fleksibel og meget uddannet. Befolkningen er ikke bare glad, men også meget motiveret. Vi kan lide det stabile juridiske system, og der er en god grad af opfindsomhed, der sikrer vækst i sektorer som medicinal og grøn energi,« siger Hintze.
Andre investorer vil være med
Michael Specht Bruun, der er Goldman Sachs investeringsansvarlige for det nordiske område, siger, at investeringsbanken løbende bliver kontaktet af andre store investorer, som gerne vil danne konsortie med den amerikanske investor i kommende handler. Den konstruktion benyttede Goldman Sachs sig blandt andet af, da ISS blev overtaget i 2005 sammen med den svenske kapitalfond EQT.
Han siger, at det sker løbende på trods af den dårlige omtale efter DONG-sagen, og at den også gav en række positive tilkendegivelser.
»På det tidspunkt hvor der var mange, som udtrykte bekymringer om Goldman Sachs, var der lige så mange, som sendte os e-mails eller SMSer om, hvad vi havde gjort godt i andre selskaber. Selv om vores navn blev trukket gennem mudderet, har vi også fået mange nye venskaber,« siger Michael Specht Bruun.
Goldman Sachs’ investeringsdel har i de seneste 25 år investeret næsten 700 milliarder kroner i virksomheder over hele verden.