Danmarks EU-formandskab kan koste en milliard

Skatteydernes betaling for, at Danmark har formandskabet i EU, kan løbe op i næsten en milliard kroner, fremgår det af redegørelser fra regeringen til Folketingets finansudvalg.

Langt de fleste penge skal bruges til at sikre de mange internationale møder i Danmark under formandskabet mod terrorangreb og voldelige demonstrationer. Justitsminister Lene Espersen (K) forventer at skulle bruge op til 600 millioner kr. til det politimæssige beredskab under formandskabet.

Danmark skal være vært for i hvert fald tre topmøder i løbet af efteråret. Det bliver EU-Asien-topmødet i september (ASEM), et møde i november på statschef-niveau med Ruslands præsident Vladimir Putin og det EU-topmøde i København, der i december afrunder det danske formandskab. Sikkerhedsforanstaltningerne omkring disse møder vil kræve indsats af op mod 4000 politibetjente.

Sammenlagt skal Danmark være vært for 180 møder under formandskabet.

Ved siden af regningen for politiets indsats regner udenrigsminister Per Stig Møller (K) med at bruge i alt 336 millioner kroner til at afvikle de mange møder.

/ritzau/