Business-overblik: Kæmpe forskel fra kommune til kommune: Her er boligejernes friværdi steget med tusindvis af kroner om året

Her er de vigtigste businessnyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Der er meget store forskelle på mellem landets kommuner, når man sammenligner den friværdi, boligejerne har hentet de seneste mange år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til dagens Business-overblik, der som altid klæder dig på med morgenens vigtigste erhvervsnyheder.

Men vi begynder med en nyhed fra i går eftermiddags.

God læselyst.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Tommy Ahlers forlader Folketinget

Tirsdag meddelte Tommy Ahlers, at han forlader Folketinget, hvor han har været klimaordfører for Venstre. I stedet vender han tilbage til det danske iværksættermiljø, hvorfra han kom, da han for tre år siden pludselig blev præsenteret som minister under Løkkes regering.

Forklaringen er todelt:

»Netop nu handler det nok mest om, at der er nogle virksomheder derude, jeg gerne vil arbejde med. De arbejder konkret med de klimaløsninger, vi sidder og snakker om inde i Folketinget. Og så tror jeg, at jeg kan bruge mine kompetencer derude rigtig godt. Det er den ene del af det: At det trækker at kunne være med til at skabe nogle konkrete løsninger,« sagde han tirsdag i et interview med Berlingske og fortsatte:

»Det andet er, at nu har jeg været i politik i lidt over tre år. Jeg har knoklet og virkelig givet det hele, og det frustrerer mig for meget, at der er så meget fokus på spillet i stedet for substansen. Det passer nok ikke helt til den måde, jeg fungerer på. Så med de to ting kombineret synes jeg, at det er det rigtige, at jeg stopper.«

Selvstændige arbejder mere end lønmodtagere

Selvstændige har arbejdet markant flere timer om ugen end lønmodtagere under krisen, hvor mange samtidig har følt sig uretfærdigt behandlet. Nu rejser spørgsmålet sig, om færre vælger at blive selvstændige efter coronakrisen. Det skriver Berlingske.

Flere erhvervsorganisationer frygter, at coronakrisen vil føre til, at færre vælger at blive selvstændig i fremtiden. Flere eksperter er dog ikke enige.

»Man bliver nødt til at stille sig selv spørgsmålet, om vi som samfund ønsker selvstændige. Man har misrøgtet dem i høj grad og stillet offentligt ansatte og lønmodtagere betydeligt bedre under krisen. Det er overordnet et spørgsmål om, hvad Danmark skal leve af i fremtiden,« siger Jakob Brandt, administrerende direktør for SMVdanmark.

SMVdanmark har fået tal fra Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse, der viser, at selvstændige arbejder flere timer om ugen end lønmodtagere. Sådan er det altid, og sådan har det også været under coronakrisen. I gennemsnit har selvstændige ugentligt arbejdet 35,74 timer i løbet af 2020 og første kvartal i 2021. I samme periode har lønmodtagere i gennemsnit arbejdet 28,4 timer om ugen, viser tallene.

Juletræsproducenter går i kødet på Sydbank

Selvom der er lang tid til jul, så vil man blive mødt af juletræer ved Sydbanks hovedkvarter i Aabenraa 18. august. Det skyldes en demonstration fra 30 juletræsproducenter, som er sure på banken. Det skriver Børsen.

Striden skyldes, at Sydbank i 2019 overtog ejerskabet af juletræsproducenten Team Green og samtidig skød 60 millioner kroner ind i selskabet. De øvrige juletræsproducenter mener, at banken er med til at ødelægge markedet ved at dumpe priserne.

»Det betyder kort sagt, at hele branchen styrtbløder. De driver rigtig mange producenter, blandt mange også egne kunder, fra hus og hjem, fordi de sælger juletræer til under produktionsprisen. Det kan Green Team kun gøre, fordi de ejes af Sydbank, som eftergiver gælden. Det er bundulovligt, for en bank må ikke drive anden virksomhed,« siger Henrik Abrahamsen, der er juletræsproducent i Kolding.

Sydbank har over for Børsen ikke ønsket at kommentere demonstrationen eller kritikken, men henviser til en tidligere udtalelse, hvoraf det fremgår, at der er et »klart armslængdeprincip« i forhold til driften af Green Team.

Enorme forskelle på friværdi de sidste mange år

Finans har fået Realkredit Danmark til at udarbejde en opgørelse over, hvor meget friværdi landets boligejere har fået de sidste mange år fordelt på kommuner. Og ikke overraskende er der enorme forskelle.

Tallene går tilbage til 1992. Siden dengang har en boligejer i et hus på 140 kvadratmeter i gennemsnit fået 24.5154 kroner i friværdi hver eneste måned på Frederiksberg, som dermed indtager førstepladsen. Efterfølgerne er Gentofte, hvor tallet er 19.234 kroner og i København 16.250 kroner. Det står i skarp kontrast til den sidste på listen, som er boligejerne på Lolland, der i snit kun har tjent 815 kroner i månedlig friværdi.

»Det illustrerer den polarisering, der har været på boligmarkedet; ikke bare de seneste år, men over en lang periode. Priserne er steget meget i de i forvejen dyre områder,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Tallene svarer til, at et hus på Frederiksberg samlet er blevet 8,4 millioner kroner mere værd, hvilket er tæt på en 30-dobling i forhold til et hus på Lolland.

Jeff Bezos vippet af pinden som verdens rigeste

Det har længe kørt godt for amerikanske Jeff Bezos. Han har stiftet det verdensomspændende internetfænomen Amazon, og for to uger siden var han en tur i rummet.

Men i denne uge blev han overhalet og er nu ikke længere verdens rigeste. Det skriver Berlingske.

Selvom Jeff Bezos har en formue på mere end 1.205 milliarder kroner, er han rykket ned på en andenplads på Forbes' liste over verdens rigeste.

Den nye mand i toppen af listen er franskmanden Bernard Arnault, der står i spidsen for det multinationale konglomerat med luksusvarer LVMH. Franskmanden er ifølge Forbes 1.227 milliarder kroner værd.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger på tre forhold, investorerne bør holde fokus på:

  1. Dagen i går bød på grønne aktiemarkeder i den udviklede del af verden, og det er hjulpet af, at regnskaberne fortsætter med at overraske positivt. På den økonomiske front bliver det spændende at se de endelige tal for erhvervstilliden i servicesektoren for juli. Det vil give os et hint om, i hvilken grad deltavariantens hærgen rammer aktiviteten i servicesektoren i de vigtige økonomier verden over. Derudover kan man følge den private arbejdsmarkedsrapport ADP, som er en tidlig indikation på fredagens store jobrapport non-farm payrolls i USA. Den skal dog tages med et vist forbehold, når det gælder om at forudsige fredagens rapport, da der ofte kan være store forskelle mellem signalerne fra de to rapporter.
  2. På regnskabsfronten kan man holde øje med for eksempel General Motors, hvor det bliver interessant at høre eventuelle udtalelser om mangel på mikrochip. Det er dog ikke kun en dårlig historie for bilproducenterne, eftersom den fortsat stærke efterspørgsel kan hjælpe med at løfte priserne på færdige biler. Selskaber som Uber og Toyota aflægger også regnskaber i dag.
  3. På det seneste er flere medlemmer af den amerikanske centralbanks rentekomité blevet mere eksplicitte i deres holdning til den fremadrettede pengepolitik. Det gælder også timingen og forudsætningerne for en langsomt strammere pengepolitik på sigt. I dag taler vicechefen for rentekomiteen, Richard Clarida, og det er værd at følge med for at få et indblik i, hvad de enkelte medlemmer mener. Det skyldes, at det ikke blot er en enkelt person, der sætter den pengepolitiske linje, men derimod en hel komité.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser tirsdag:

  • Dow Jones: 0,8 procent
  • S&P 500: 0,8 procent
  • Nasdaq: 0,6 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.56

  • Japan Nikkei: - 0,3 procent
  • Hongkong Hang Seng: 1,6 procent