Business-Overblik: Dansk møbelsnedkeri har fremstillet designklassikere i et århundrede – nu skifter det hænder

Her er de vigtige businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Morten Hai van Bui Hansen (th.) er ny hovedaktionær i Carl Hansen & Søn, der blandt andet producerer de ikoniske Y-stole tegnet af møbelarkitekten Hans J. Wegner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Det er torsdag. Det er koldt. Og meteorologerne spår gråvejr. Men frygt ej, der er spændende businessnyheder på tapetet denne morgen – blandt andet om Coop og Salling Group, der ligesom Nemlig.com opruster i konkurrencen om digitale kunder.

Højprofileret møbelsnedkeri skifter hænder

Vi indleder nyhedsoverblikket med møbelsnedkeriet Carl Hansen & Søn, der fabrikerer klassikere fra ikoniske møbelarkitekter som Hans Wegner og Børge Mogensen.

Selskabet er kommet på nye hænder, fremgår det af CVR-registeret. Det skriver Finans.

Virksomheden er gået i arv gennem tre generationer, og nu tager den fjerde over.

De tidligere hovedejere, ægteparret Knud Erik Hansen og Inger Marie Jensen Hansen, har således overdraget størstedelen af selskabets aktier til sønnen Morten Hai van Bui Hansen, som er ny hovedaktionær i Carl Hansen & Søn-koncernen.

Ægteparret fortsætter som minoritetsejere og vil stadig stå i spidsen for møbelkoncernens drift.

»Min hustru og jeg vil fortsætte ved roret i Carl Hansen & Søn i en årrække endnu, men med generationsskiftet er vi godt klædt på til fremtiden,« siger Knud Erik Hansen til mediet Wood Supply, som dækker møbelindustrien.

Hans arbejde blev kaldt »utilgiveligt«. Nu har han fået topjob i regeringen

For seks år siden spillede Jens Christiansen en fremtrædende og central rolle, da han som direktør og partner i kommunikationsbureauet Advice var med til at udarbejde en kampagne for Falck. En kampagne, som Konkurrencestyrelsen siden kritiserede og fældede en historisk hård dom over.

Mens de øvrige involverede har gået offentlig bodsgang, har Jens Christiansen aldrig ytret et ord. Nu er han blevet særlig rådgiver for boligminister Kaare Dybvad Bek. Det skriver vi på Berlingske.

Jens Christiansen kalder det et »drømmejob« i et interview til et sjællandsk lokalmedie, der har talt med ham om den nye ansættelse.

»Det er et drømmejob, så jeg slog til med det samme, da Kaare ringede. Jeg vil gerne vende hjem til det politiske,« siger Jens Christiansen, der begyndte i det nye job 1. december.

Jens Christiansen ønsker dog ikke at lade sig interviewe om Falck-sagen, som han i en SMS til Berlingske kalder for »fuldt og helt afsluttet«.

Coop og Salling Group opruster i kampen om digitale kunder

Under coronapandemien har flere danskere skiftet den sædvanlige indkøbskurv i supermarkedet ud med en virtuel en af slagsen. Det har givet kronede dage til internetsupermarkeder såsom Nemlig.com, der har ansat 1.000 nye medarbejdere i år.

Det er dog ikke kun Nemlig.com, der har fået medvind under coronapandemien. Også Coop og Salling Groups virtuelle forretninger er braget frem, skriver Finans.

I Coops digitale madunivers, Coop Mad, er omsætningen i år steget markant. I november steg væksten 300 procent i forhold til samme måned sidste år, og det har øget behovet for medarbejdere, siger Coops kommercielle direktør, Lars Rasmussen, til Finans:

»Antallet af medarbejdere er steget fra godt 100 i begyndelsen af året til nu 300. Dertil kommer chauffører, som er ansat hos eksterne vognmænd, der kører varerne ud, plus medarbejdere i de 77 butikker, der har introduceret onlinehandel,« siger han.

Også Salling Group med kæderne Føtex, Bilka og Netto melder om hastig vækst gennem 2020 i det digitale dagligvaresalg. I første omgang er det med et »to go-koncept«, hvor kunder ved Bilka-varehuse kan afhente dagligvarer, som er bestilt digitalt.

Alene antallet af medarbejdere i Bilka To Go er fordoblet siden marts til aktuelt cirka 850, oplyser Salling-koncernen til Finans.

Singapore godkender salg af »laboratoriekød«

Som det første land i verden godkender Singapore kød, der er dyrket i laboratorier. Det skriver Reuters.

Bystaten har givet grønt lys til, at det amerikanske firma Eat Just må sælge kyllingenuggets, der er fremstillet af laboratoriedyrket kylling.

Kødet fabrikeres i laboratorier ud fra dyrs muskelceller, og producenten kalder således kødet for »clean meat (rent kød, red.)«, fordi kødet ikke stammer fra slagtede dyr.

Produktionsmetoden er kostbar, og selskabets adm. direktør, Josh Tetrick, forventer, at de nye kyllingenuggets i første omgang kommer på menukortet i singaporeanske restauranter til »eksklusive« priser.

På længere sigt forventer Eat Just, at produktet vil kunne sælges i Europa og i USA.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

  • Dagens altoverskyggende danske regnskab bliver helårstallene fra SAS. Efter årets første tre kvartaler havde SAS et underskud på 6,8 mia., og i fjerde kvartal kan underskuddet meget vel være havnet i nærheden af to mia. kr. Hvor slemt går det, og hvor slemt står det til?
  • De seneste uger har investorerne lagt de mere defensive aktier på is og har købt op i selskaber, som har haft det børssvært i 2020, og som konjunkturelt kan få det bedre i 2021 i tiden efter en coronavaccine. Vil investorerne fortsat fokusere på de mere konjunkturfølsomme selskaber?
  • Amerikanske aktier havde overordnet set en fornuftig dag i går anført af bankaktierne. Forplanter denne tendens sig til Danmark og Europa?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,20 pct.
  • S&P 500:  +0,18 pct.
  • Nasdaq: -0,05 pct.

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,19 pct.
  • Hongkong Hang Seng: +0,47 pct.
  • Kina CSI: -0,04 pct.