Byt sommerhuset til en udlandsferie

Med et sommerhus i Danmark som bytteobjekt er der rige muligheder for at holde en billig ferie i fremmede, ja, ligefrem i eksotiske omgivelser.

Et fritidshus i Danmark kan være en særdeles billig adgangsbillet til anderledes ferier i udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann/Scanpix

Danske sommerhusejere parkerer mange penge i en ren fritidsfornøjelse. Men selv om vi snakker millioner, skal ingen af den grund føle sig stavnsbundet til også at holde ferien i Danmark. Hvorfor ikke nyde en gang spaghetti i Rom, spille golf i Irland eller måske ligefrem høre opera i Sydney? Feriebudgettet kan nemlig begrænses, når udgifterne til overnatning stort set er nul.

»Sommerhuset giver en optimal chance for at komme ud og se verden. Og det er ved at gå op for ejere af fritidshuse, at de her har et aktiv, som de slet ikke var klar over. For når boligbytteriet involverer sommerhuset og ikke privatboligen, kan man være langt mere fleksibel med hensyn til ferietidspunktet,« siger Peter Eberth, direktør for boligbytte.dk, der formidler kontakt mellem familier, som bytter bolig i ferien.

Mange danskere bryder sig ikke om at leje fritidshuset ud, fordi de er utrygge ved at overlade det til vildt fremmede mennesker.

»Normalt, når man lejer sit sommerhus ud, er det måske en eller anden tilfældig familie fra Hamborg, der flytter ind. Men med boligbytte har man selv talt og kommunikeret med hr. Hanlon fra New York eller Fru Smith fra London. Og man har en større grad af sikkerhed for, at familien passer godt på huset, for man har noget på hinanden, når man skal bo i hinandens huse,« siger han.

Men økonomisk fordel og tryghed er ikke de eneste fordele ifølge Peter Eberth.

»Den bedste er, at man kommmer til at opleve et lokalt miljø på en helt anden måde, end hvis man køber en charterrejse til Costa del Kedelig på hotel lige så kedelig. Med boligbytte får man et helt hjem med legetøj, cykler og naboer. Det er en helt anden oplevelse,« fortæller han.

At bytte bolig i ferien er ikke noget nyt fænomen. Men at det sker med fritidshuset som indsats, er en ny og stigende tendens.

»Det betyder blandt andet, at man ikke behøver at lukke op for sine allerinderste gemakker i helårsboligen, som mange er meget ømme overfor,« fortæller Michael Støvelbæk, daglig leder af Intervac.dk, der med 10.000 aktive medlemmer verden over på samme måde formidler boligbytte i ferien.

I forhold til helårshuset har fritidshuset også den fordel, at det ofte ligger i mere attraktive omgivelser.

»Mange tyskere, østrigere og schweizere vil gerne til havet, og i forhold til mange andre lande er Danmark så tilpas lille, at man både kan bo ved havet og tage på udflugt til Legoland og København på samme tid,« siger han.

Mange uerfarne boligbytteres første spørgsmål går på sikkerheden. Bliver hjemmet ødelagt? Erfaringerne viser, at det ikke er tilfældet – der kan højst være tale om, at en kop eller et fad går i stykker. Det forholder sig lige modsat. Hjemmet bliver beboet og dermed bevogtet i forhold til indbrudstyve.

»Det værste, der kan ske, er egentlig, at den anden familie springer i målet. Vi har nok en eller to episoder hvert år, hvor modparten fortryder. Nogle gange kan der være en god forklaring på det – det kan være dødsfald eller skilsmisse – og kun en sjælden gang får man en sludder for en sladder, som kan give en mistanke om, at familien i mellemtiden har fundet på noget andet. Og det er der ikke noget at gøre ved, for man har ikke noget økonomisk på hinanden. Hele systemet bygger 100 procent på tillid,« siger Michael Støvelbæk.