Der er ingen tid til kærtegn

En barsk og bevægende sygehistorie flettes sammen med jagten på den amerikanske drøm i Matthew Thomas’ rørende bestseller »Vi er ikke os selv«.

Matthew Thomas har med  »Vi er ikke os selv« skrevet en barsk sygehistorie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof Bæk

Den amerikanske forfatter Matthew Thomas debuterede med »Vi er ikke os selv« – en over 600 sider lang skildring af den irske immigrant Eileen Tumultys trængsler i jagten på den amerikanske drøm. Han var efter sigende ti år om at skrive romanen, og den blev vel modtaget i hjemlandet, røg på bestsellerlisterne og blev af The New York Times udråbt til en af årets vigtigste bøger.

Det forstår man sådan set godt, for de irske amerikaneres historie er en central brik i det amerikanske multikulturelle tæppe, og Matthews formår på fornem vis at flette forhistorier og sidespor ind i sin fortælling, uden at fremstillingen bliver unødigt tung og detaljeret.

Handlingen udspiller sig som sagt omkring Eileen, født i 1941 og enebarn af et par i Queens, hvis ægteskab kun hænger sammen, fordi tiden og den katolske baggrund ikke gør skilsmisse til en mulighed. Faderen, den bjørnestore Mike Tumulty, er vellidt i lokalmiljøet og en af dem, der er god til at få nytilkomne landsmænd i arbejde.

Moderen arbejder også, bliver gravid igen, mister barnet og synker længere og længere ned i alkoholismens malstrøm. Omsorg og kærtegn er ikke en del af familiens følelsesmæssige repertoire. Og når den alligevel kommer til udtryk, er det ad uvante veje, som da Mike hælder stribevis af drinks på den tømmermændsramte Eileen.

Hægter sig på

Men Eileen er ikke ubegavet, og hun har ambitioner om at hæve sig op og ud af forældrenes arbejderklasseliv. Hun bliver sygeplejerske og møder den intelligente og dygtige hjerneforsker Ed Leary, som hun gifter sig med, og som hun forventer vil være en karrierekomet. Men Ed deler ikke Eileens sociale ambitioner. Han får det ene gode job tilbudt efter det andet, men afviser tilbuddene.

De får et barn, Colleen, og Eileens moderfølelser vækkes. Men hendes store ambitioner bliver ikke mindre og Colleen trives ikke rigtigt. Samtidig bliver Ed mere og mere mærkelig, og det viser sig, at han i en alder af kun 51 har fået Alzheimers. Skildringen af hans mentale deroute og det, den gør ved og for parforholdet og familien, er både barsk og bevægende.

Matthew Thomas’ roman bevæger sig hen over tre generationer, og den er skrevet med et forholdsvis køligt blik på tingene. Og det er godt det samme, for som man nok forstår, så er der menneskelig tragedie nok i historien til et helt hæfte af vemodige irske folkesange, og man skal være hård om hjertet, hvis ikke man berøres af fortællingen.

Den er velskrevet og af den slags, man som læser bare hægter sig på. Bevares, det hele kunne snildt være slanket et par hundrede sider, uden at hverken niveau eller historie havde lidt overlast. Men hvad pokker – vi skal jo ikke altid have så travlt.

Titel: Vi er ikke os selv. Forfatter: Matthew Thomas. Oversætter: Rasmus Hastrup. Omfang: 640 sider. Pris: 349 kr. Forlag: Lindhardt & Ringhof.