Når en zombie er ansvarlig

Med sin nye roman om zombier og udstødte viser Jesper Wung-Sung endnu en gang, at han har mod på at turnere svære emner.

Jesper Wung-Sung er aktuel med »Zam«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Zam er en kvik dreng, som får ros for sine stile, og som derfor skal læse én af dem op, da skolen får selveste ministeren på besøg. Han børster sine tænder lige så omhyggeligt, som han reder sit hår, og når han går, koncentrerer han sig intenst om at »sætte hælen i jorden, rulle hen over fodballen og sætte af med tæerne«

Det med at gå er nemlig ikke nemt, for Zam er en zombie og hovedperson i Jesper Wung-Sungs »Zam« – en historie om identitet og om minoriteters vilkår i samfundet.

En zombie er en »reanimeret«, menneskelig krop, hverken levende eller død, og med sin mere eller mindre styrede hunger efter levende kød udgør den en trussel. Men det gør Zam ikke. Han er ikke et mareridts-monster, men ansvarlig, uselvisk og empatisk.

En sød og søgende, flink og flittig dreng, som kæmper for at frigøre sig fra sine dyriske drifter. Han holder sig fra kød og spiser kun tørre kiks. Han ønsker at være en del af fællesskabet, og føler sig utilpasset i sin midt-imellem-position.

Viljestærkt skrevet

Som den samvittighedsfulde samfundsborger, han er, er hans navn, Zam, velvalgt. Det går da også godt, indtil Oscar fra klassen tirrer ham ud over grænsen, så hans dyriske tilbøjelighed tager overhånd. Idet han bider Oscar, overtræder Zam samfundets vigtige zombie-regel, smides ud af skolen og må tage arbejde som fugleskræmsel på en jordbærmark.

Zombierne bor afsondret i boligblokke og udfører arbejdsopgaver, som mennesker ikke gider påtage sig. Lyder det bekendt? Referencerne til vor tids migranter og flygtninge er da også fremtrædende. Ligesom der er referencer til jøder, da kravet om Z-mærkning dukker op, og zombierne interneres i lejre.

I tidligere titler som »Ægte brøker« og »Kopierne« har Wung-Sung vist, at han har mod på og sproglig styrke til at tackle svære eksistentielle emner, og selv om historien om Zam ikke når samme niveau, er den både rørende og oprørende, både viljestærkt skrevet og villet. Med enkle, ligefremme sætninger, velvalgte lydord og rammende replikker maner forfatteren en billedstærk historie frem.

Desuden fremstår »Zam« med en sjældent set velfungerede sammenhæng mellem bogens ydre udformning og tekstens handling. Med et opsigtsvækkende smukt omslag, der taktilt mimer træværk, med natsorte sidekanter og et bidemærke tværs gennem bogens nederste højre hjørne! Ikke som tom gimmick, men i fuld overensstemmelse med bogens historie. Ned i mindste detalje.

Det er simpelthen en bog, man bliver bidt af.

Titel: Zam. Forfatter: Jesper Wung-Sung. Tegner: John Kenn Mortensen. Sider: 170. Pris: 200 kr. Forlag: Høst & Søn.