Den lange vej til friheden

Jørn Brøndals »Det sorte USA« er god, grundig og ambitiøs.

Jørn Brøndals »Det sorte USA« giver både en faktuel skildring af borgerrettighedsbevægelsen og forklarer de sociale årsager til, at de sorte blev fastholdt i ghettoer og fattigdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Denmark

Med jævne mellemrum rapporteres der om raceuroliger i USA, hvor sorte skydes af politiet, og hvor det derefter kommer til voldelige sammenstød i ghettoagtige byområder.

Hvorfor? Hvordan kan det være, at de sorte, der har været i i Nordamerika siden 1600-tallet, generelt stadig klarer sig dårligt – og selv i dag, hvor USA (et lille stykke tid endnu) har en sort præsident?

Det kan man finde svar på i lektor Jørn Brøndals ambitiøse »Det sorte USA«, der giver en nuanceret skildring af de sorte amerikaneres historie, fra den første slavetid til den seneste samtid. Jørn Brøndal tegner et billede af et USA, der i den første periode var præget af både slaveri og racediskrimination, selv om den amerikanske uafhængigshedserklæring klart proklamerede, at alle mænd er født lige og frie. Det var de i praksis ikke.

Med så stort emne som de sortes historie i USA er det klart, at forfatteren må udvælge sine historier, men det er gjort med sikker hånd, og læserne får både den generelle historie og en række dramatiske skæbner, der fortæller om slaveriets forfærdende grusomhed.

Optimistisk vurdering

Da slaveriet efterhånden blev bragt til ophør, blev det afløst af den såkaldte Jim Crow-periode, hvor undertrykkelsen i sydstaterne forsatte med raceadskillelse, vold og lynchninger, og Jørn Brøndal giver os de spændende beretninger om sorte frihedsskikkelser som Harriet Tubman, der flygtede fra slaveriet og senere hjalp andre med at flygte, og Frederick Douglass, der blev de sortes første store talsmand. Det er gjort med stor intensitet.

Undertrykkelsen af sorte fortsatte op gennem 1900-tallets begyndelse, og barbariet bliver skildret med skånselsløse detaljer, som i historien fra 1918 om den unge gravide Mary Turner fra det sydlige Georgia, der blev hængt op i et træ med hovedet nedad, hvorpå syv hvide overhældte hende med benzin og brændte hendes tøj af kroppen. Derefter sprættede de hendes mave op med en slagterkniv og trak det levende foster ud og trampede det ihjel, hvorpå de skød hende.

Sorte soldaters deltagelse i Anden Verdenskrig var indledningen til en ny periode, og med erkendelsen af nazismens rædsler blev racepolitik gjort illegitim.

Jørn Brøndal gør i den forbindelse meget ud af Martin Luther Kings indsats, og det tjener bogen til ære, at den aldrig bliver helgendyrkende, men viser de sorte lederes problematiske sider, der omfattede ægteskabelige sidespring og egocentri. Når bogen beskriver de radikale sorte bevægelser i tiden efter Martin Luther King medtager den også den voldsforherligelse og kriminalitet, der blev en del af bl.a. Black Panther-bevægelsen.

Bogens styrke er, at den ikke alene giver en glimrende faktuel skildring af borgerrettighedsbevægelsen, men også forklarer de sociale årsager til, at de sorte også efter Jim Crow-perioden ofte blev fastholdt i ghettoer og fattigdom. I beskrivelsen af de amerikanske politikeres ageren fornemmer man dog, at forfatteren tillægger de republikanske politikere skumle hensigter, hvorimod de demokratiske generelt beskrives som idealister.

Bogen byder både på spændende personskæbner og principielle forkaringer, og den ender optimistisk med en vurdering af, at USA går en ny fremtid i møde. En fremtid, hvor race vil betyde mindre og økonomiske forhold en hel del mere.

Titel: Det sorte USA. Forfatter: Jørn Brøndal. Sider: 432. Pris: 350 kr. Forlag: Gads Forlag