Utrolige farvefulde nyfundne 4.300 år gamle vægmalerier viser livet i Ægypten

I et gravkammer i Ægypten har arkæologerne fundet stærkt kulørte vægmalerier af livet i Ægypten. Den afdøde hed Khuwy og han var sikkert embedsmand.

Khuwy var en embedsmand, der blev begravet i Saqqara syd for Cairo i nærheden af Giza pyramiden. Hans gravkammer viser enestående farverige scener, der er 4.300 år gamle.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Xinhua / eyevine Scanpix.

Stærkt kulørte scener dukkede frem, da ægyptiske arkæologer trådte ind i et 4.300 år gammelt gravkammer. Gravkammeret var smykket med vægmalerier af livet i Ægypten og i centrum var den afdøde, som hed Khuwy. Ægyptens Ministerium for Antikviteter meddelte i denne måned, at man har fundet gravkammeret for Khuwy, der levede under kong Djedkare Isesis, der var en farao, der herskede i det 5. dynasti, hvilket vil sige ca. 2.300 år før Kristus.

 

 

Ministeriet har sendt videooptagelser og fotografier ud af de unikke vægmalerier, der utroligt nok har bevaret farverne. Opdagelsen skete i et område ved navn Saqqara syd for Cairo, hvor man har fundet mange andre grave. Khuwy var en embedsmand af høj rang ved faraoens hof. Mohamed Megahed var leder af arkæologerne og han siger til ægyptiske medier:

»Den l-formede grav starter med en smal korridor, som går nedad til et forkammer og derefter er der et større rum med malede relieffer, der viser Khuwy, der sidder ved et offerbord.«

Khuwys grav er ekstraordinært rigt dekoreret og arkæologerne diskuterer, hvorfor Khuwy har fået sit gravkammer så flot malet. Nogle har foreslået, at Khuwy var en slægtning til farao Djedkare. Khuwys grav ligger ganske tæt på farao Djedkares egen grav, hvilket styrker teorien om, at han var en slægtning. Der er også fremsat den teori, at det flotte gravkammer kan have været en del af faraoens reformer af begravelsesskikke.

Khuwys mumie blev fundet i adskillige dele, men forskerne er optimitiske med muligheden for at bruge hans skeletdele til videre forskning. Der blev også fundet krukker, som ægypterne brugte til at bevare den afdødes indre organer, hvis han skulle få brug for dem igen.

Djedkare regerede over Ægypten i 40 år. Han var en reformator, der brød med gamle traditioner og han undlod at bygge et tempel for solguden Ra. I stedet dyrkede han guden Osiris, der ofte fremstilles som en grøn gud i mumiesvøb med en hvid krone på hovedet. Osiris stod for både død og genopstandelse og han var underverdens hersker.

 

 

Djedkare reformerede administrationen, ændrede forholdene for præsteskabet og organiserede ekspeditioner til Sinai for at undersøge muligheder for minedrift og sydpå for at finde guld. Hans lange regeringstid var præget af tætte handelsforbindelser med nabolande og angreb ind i kanaaens land – altså det nuværende Israel og palæstinensiske selvstyreområde. Djedkare blev selv begravet i en pyramide i Saqqara og man fandt hans mumie i 1940erne. Mumiet viste, at han døde i 50 års alderen. Hans prestige var så høj, at man dyrkede ham religiøst i mange århundreder.