»To dejlige dage« på festival til de krigsinteresserede

I begyndelsen af juni afholdes en krigshistorisk festival på Vestvolden i Rødovre. Sidste år deltog 20.000 i festivalen. Museumsleder Martin Jespersen siger, at ingen endnu er blevet forarget over anvendelsen af udtrykket »to dejlige dage« om festivalen.

Foto fra sidste års krigshistoriske festival. Romersk kriger og viking sammen med soldater fra andre tidsepoker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Dyrby

Ældre læsere vil huske 70ernes og 80ernes fredsmarcher, atomvåbenfrie zoner og den massive pacifisme, der prægede tidsånden. De tider er forbi og nu om dage afholdes en krigshistorisk festival, som arrangørerne betegner som »to dejlige dage med flere hundrede krigshistoriske aktører.« I år er det tredje gang, at krigsinteresserede flokkes om festivalen på Vestvolden i Rødovre, hvor festivalen afholdes.

Museumsleder Martin Jespersen siger:

»Formålet med vores oplevelsescenter på Vestvolden er at udbrede kendskabet til Vestvolden og resten af Københavns befæstning. Vores krigshistoriske festival viser krigshistoriske aktiviteter lige fra romertiden og op til nutiden.«

En scene fra den amerikanske borgerkrig fra sidste års krigshistoriske festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Dyrby.

I festivalen indgår opvisninger og aktiviteter, og arrangørerne understreger, at det er for »hele familien« og ikke blot for krigsglade fædre og sønner. En række foreninger deltager: Sjællandske Historiske Artillerie- og Feltkorps, British Army of the Great War 1914-1918, Dansk Militærhistorisk Køretøjsforening, Hjemmeværnsdistrikt København og mange andre. Festivalen finder sted weekenden 15.-16. juni 2019, og der er fri entré.

I dag strækker den 14,2 km lange Vestvold sig fra Utterslev Mose gennem København, Rødovre, Brøndby og Hvidovre kommuner til strandengene i Avedøre. Volden er fredet som fortidsminde. Vestvolden var en del af Københavns Landbefæstning, der blev opført 1888-92, der strakte sig fra Køge Bugt i syd til Utterslev Mose i nord.

Scene fra sidste års krigshistoriske festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Dyrby.

Ingen hyldest til krig

Vestvolden var et imponerende bygningsværk med voldgrave, skanser og underjordiske gange. Det var danmarkshistoriens største anlægsarbejde indtil Storebæltsforbindelsen. Forsvarsværket var selvfølgelig et værn mod angreb sydfra, hvor vi i 1864 havde tragiske erfaringer. Vore dages grønne anlæg – Tivoli Søen, H.C. Ørstedsparken, Botanisk Have og Østre Anlæg – er resterne af forsvarsanlæggene.

Er der nogen, Martin Jespersen, der er blevet forarget over, at I skriver om »to dejlige dage« med krigshistoriske aktiviteter?

»Det er jo ikke en hyldest til krigen, at det er to dejlige dage. Det er en erkendelse af, at uanset at det er grimt og modbydeligt med krig, så er det en uomgængelig del af menneskehedens historie.«

Men nogle kunne vel blive forarget over formuleringen?

»Det har du ret i, men vi har intet hørt fra folk, der kunne blive forarget, og tiderne har vel også ændret sig. Dengang var der en alvorlig trussel, men jeg tror ikke, at den i dag opleves lige så umiddelbar som dengang, og du er den første, der spørger, om nogen er blevet krænket.«

Den unge generation var talrigt repræsenteret ved sidste års krigshistoriske festival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Dyrby.