Sådan spotter du en psykopat

Ny bog vil have os til at være mere på vagt over for psykopater, der tilsyneladende agerer helt almindeligt – på overfladen. Men som kan være til stor skade for deres nærmeste omgivelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender dem fra film og litteratur. Farlige seriemordere og ekstreme eksistenser med psykopatisk adfærd, som trækker os med ind i en parallelverden langt fra den »normale«, vi ellers kender.

I en ny bog, der udkommer på tirsdag »Hverdagens psykopater – mennesker der skader andre« går psykiatrisk overlæge, ph.d. ved Psykiatrisk Center i København, Henrik Day Poulsen, tæt på den personlighedsforstyrrelse, som mellem to og tre procent danskere lider af. Og som altså ikke er fiktion.

Findes i alle samfundslag

En del af dem er ifølge bogens forfatter mennesker, som lever et tilsyneladende almindeligt liv med familie, job og fritidsinteresser, men som har en afvigende adfærd.

Det kan være chefen, kæresten, vennen eller kollegaen. Mennesker med psykopatisk adfærd findes i alle sociale lag.

»Psykopater er ikke sindssyge, de ved udmærket, hvad de foretager sig. Som regel er de ude af stand til at sætte sig ind i andre menneskers følelsesliv og behov. De har ingen empati, er manipulerende og overskrider grænser, som andre finder helt uacceptable,« siger Henrik Day Poulsen og forklarer, at de gradvist rykker ved vores følelser og personlige grænser.

»Det, der tidligere ikke var legitimt og i orden, bliver pludselig i orden.«

Viden om destruktiv adfærd

Formålet med bogen er ifølge forfatteren at udbrede en større viden om psykopaters destruktive adfærd, der kan være vanskelig at aflæse for de fleste. Og dermed gøre andre i stand til »at være mere opmærksomme og på vagt«, som han udtrykker det.

»De fleste ved, at psykopater også kan være charmerende, intelligente, veltalende og på mange måder attraktive mennesker at omgås. Derfor kan de være svære at gennemskue, men det er udelukkende en tillært adfærd og en maske, de har på,« siger han og mener, at der alt for ofte er fokus på psykopater. Og i langt mindre grad på de mennesker, der bliver deres ofre, og som kan være årevis om at finde tilbage til et normalt liv igen. Hvis nogensinde.

»Går man kritisk til en psykopat og forholder sig kritisk til hans eller hendes historie, ødelægger man deres selvskabte billede. Dermed kan man fremprovokere en meget ubehagelig adfærd, fordi de på en måde går i stykker.«

Henrik Day Poulsen har tidligere arbejdet på Rigshospitalets psykiatriske klinik og som retspsykiater i Justitsministeriet, hvor han har mentalundersøgt tiltalte i retssager.

Kontroversiel psykiater

Han forklarer, at han ofte er blevet kritiseret af sin kolleger og betragtet som kontroversiel for flere af sine synspunkter.

»Mange mener, at det er synd for mennesker med psykopatisk adfærd, og at jeg som læge udleverer dem i medierne og i bøger. Men jeg har undersøgt og stillet et utal af diagnoser gennem årene, og jeg har også mødt mennesker, der har lidt voldsom skade ved at være gift med eller på anden måde været tæt på en psykopat, der udadtil virker velfungerende,« siger Henrik Day Poulsen.

For omkring 50 procent kan psykopati forklares med arvelige forhold, mens det for de sidste 50 procent skyldes det miljø, man er vokset op i eller andre forhold.