Mange mænd skjuler psykiske problemer

Depression og andre psykiske problemer hos mange mænd bliver ikke opdaget. Læger og andet sundhedspersonale skal blive bedre til at spotte problemerne hos mænd, mener chefpsykolog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

60.000 mænd får ikke den behandling, de har behov for i forbindelse med depression, og mange selvmord og misbrugsproblemer blandt mænd kunne undgås, hvis læger blev bedre til at spotte problemerne hos mænd, lyder det fra Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed ifølge Jyllands-Posten.

»Når man ser på de cirka 200.000 mennesker, der behandles for depression, så er to tredjedele af dem kvinder. Men brede befolkningsundersøgelser viser, at der er næsten lige så mange kvinder og mænd, som er deprimerede. Derfor er min påstand, at der går cirka 60.000 mænd rundt med en ubehandlet depression. Og det er både livstruende og synd for mændene,« siger Svend Aage Madsen til Jyllands-Posten.

Ifølge Svend Aage Madsen reagerer mænd anderledes på depression og reagerer ofte ved at skubbe det væk.

»Det er nok ikke så let for en mand at fortælle arbejdskammeraterne, at han lider af fødselsdepression, selv om det nu er en anerkendt lidelse for fædre,« siger han til Jyllands-Posten.

Han opfordrer derfor til, at læger og andet sundhedspersonale skal have større fokus på at opdage psykiske problemer hos mænd, som i forvejen går mindre til læge end kvinder. Han mener, at der er behov for efteruddannelse af sundhedspersonale i at samtale med mænd.

»Læger og for eksempel ansatte i plejesektoren skal være meget konkrete i deres måde at spørge ind til problemet på. Det nytter ikke noget at spørge, hvordan de har det. Og så bør diagnosticeringen foregå uden at fratage mænd deres selvbestemmelse. Ingen mænd har lyst til at lægge sig fladt ned. De vil have indflydelse på deres egen situation og have anvist nogle handlemuligheder,« siger Svend Aage Madsen til Jyllands-Posten.

Selskab for Mænds Sundhed vil i midten af juni helt konkret sætte fokus på mænds mentale problemer.