Den første hijabklædte danske model rammer forsiden af Vogue

Den danske model, Amina Adan, skabte stor debat med sin hijab, da hun i sin tid blev hyret af Unique Models. Nu rammer hun forsiden af den arabiske udgave af Vogue.

På billedet ses Danmarks første tørklædemodel Amina Adan. Hun har tidligere vakt debat og er på forsiden af arabisk Vogue den 1. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Maximillian Hermansen

Det satte en stor debat i gang, da den danske model Amina Adan i 2017 blev spottet ved et busstoppested i Brønshøj. Hun blev signet af Unique Models som den første danske model, der bærer den muslimske hovedbeklædning hijab.

Nu, halvandet år senere, rammer hun forsiden af Vogue Arabia. Hun deler forsiden med to andre hijabklædte modeller i international liga: Ikram Abdi Omar og Halima Aden. De tre er med til at skrive historie, da de er på det første hijab gruppe-cover for Vogue nogensinde. Det er første gang, at Abdi Omar og Amina Adan er på Vogue-coveret, mens det er anden gang for Halima Aden. Hun var på juni 2017-coveret.

Da Amina Adan lige var blevet signet af Unique Models, konstaterede Jacqueline Friis-Mikkelsen dengang om den tørklædebærende model.

»Hun er en af de smukkeste piger, jeg længe har set. Hun er blevet valgt, fordi hun er meget smuk og har et kæmpe potentiale,« lød det fra ejeren af Unique Models til DRs Ultra Nyt.

Vogue-magasinet kommer ud den 1. april, men i en teaserartikel fra Vogue, kan man læse, hvad den danske model har at sige om at være en muslimsk model, der bærer tørklæde:

»De fleste er bange for at stille spørgsmål og have en samtale om det, selv hvis de virkeligt er nysgerrige. Alt, de ved om muslimer, stammer fra nyheder eller videoer på internettet, om hvordan kvinder ikke har de samme rettigheder som mænd,« lyder det.

Beskeden mode

Modellerne er blevet fotograferet af Txema Yeste og stylet af Vogue Arabias fashion director, Katie Trotter. Teen Vogue skriver, at forsiden har et fokus på at smadre stereotyperne forbundet med den såkaldte »beskeden mode« – på engelsk modest fashion – og muslimske kvinder. I dag er modest fashion blevet en millionindustri og tørklædeklædte kvinder er begyndt at optræde på catwalks.

Amina Adan har gået flere modeshows, blandt andet for det danske firma MUF10. Hun har også været udenfor landet, hvor hun til Max Maras AW 2019 show gik på catwalken sammen med store internationale model-navne som Gigi Hadid og Kaia Gerber.

Det tørklæde, som den danske model bærer, har vakt forskellige følelser. Da debatten herhjemme rasede om modellen, lød det blandt andet fra Berlingskes debattør Mikkel Andersson her i avisen:

»Hvis jeg havde været direktør for et modemagasin eller modelbureau ville jeg ikke have gjort det, for jeg mener grundlæggende, at tørklædet repræsenterer et kvindesyn, hvor kvindens seksualitet er noget, som er potentielt lokkende for mændene, og symboliserer, at hvis en kvinde, der ikke går med tørklæde, bliver udsat for seksuel krænkelse, så er hun til en vis grad selv ude om det.«

Vogue Arabias Facebook-side er der stemmer, som kritiserer brugen af de tre modeller, fordi de ikke lever op til ideen om, hvad en rigtig muslim er.

»Beskedenhed er et resultat af hijab, det her er det komplet modsatte. Man skal være beskeden for at være en rigtig muslim,« skriver en bruger under Facebook-opslaget.