Store virksomheder vil væk fra Danmark

De tårnhøje danske personskatter og de ekstremt høje danske lønninger er sammen med flere andre forhold en vigtig årsag til, at en hel vifte af store udenlandske koncerner overvejer at flytte væk fra Danmark, viser ny undersøgelse.

Danmark dejligst? Næh, Danmark er for dyrt og besværligt, og udlændinge føler sig ikke velkomne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milliarder af skattekroner risikerer at forsvinde fra det danske velfærdssamfund. En hel vifte af store udenlandske koncerner overvejer således at flytte deres arbejdspladser, investeringer og øvrige aktiviteter væk fra Danmark. De høje personskatter er den direkte årsag. Men andre negative forhold spiller også ind. Det viser en undersøgelse, som er udarbejdet af den amerikanske interesseorganisation for handel, American Chamber of Commerce in Denmark, der organiserer 300 store amerikanske virksomheder med datterselskab i Danmark, men også en del danske virksomheder, der har produktion eller salgsaktiviteter i USA.

Hele 98 administrerende direktører, som tilsammen beskæftiger omkring 100.000 typisk højtuddannede medarbejdere i Danmark, indgår i meningsmålingen, og 50,5 procent af disse siger direkte, at de overvejer eller allerede har flyttet investeringer og job ud af Danmark.

Alt for dyrt

Årsagen er især, at det er meget dyrt at drive virksomhed i Danmark. Ikke kun fordi personskatten er enestående høj, men også fordi de danske lønninger i en periode er steget meget mere end i andre lande, så de nu er blandt verdens allerhøjeste og klart højere end i eksempelvis Sverige. Men manglende muligheder for at tiltrække topkvalificeret arbejdskraft spiller også ind, fremgår det. Stephen Brugger, der er Executive Director for AmCham Denmark, siger, at især virksomheder inden for medicinalindustri, bioteknologi, IT og service indgår i undersøgelsen.

»Det er med andre ord virksomheder, som arbejder inden for de områder, hvor Danmark gerne vil være førende, der overvejer at flytte. Årsagen er især de høje danske personskatter. Godt nok falder skatten lidt til næste år, men virksomhederne frygter, at det er en engangsforestilling,« siger Stephen Brugger. Han tilføjer, at det er inden for et meget bredt område, at Danmark gør livet surt for de udenlandske virksomheder.

»Eksempelvis er det yderst vanskeligt at kommunikere og få dokumenter fra den offentlige sektor i Danmark på engelsk. Men det er også svært for udenlandsk arbejdskraft at komme ind i Danmark. Næsten alle store virksomheder har brug for udenlandske eksperter, men de kan have store problemer med at komme til Danmark. Samtidig er der en følelse hos mange udlændinge af, at Danmark helst vil af med dem,« siger Stephen Brugger.

33 procent i skat

Han nævner eksempelvis den danske forskerskat som bare ét område, hvor det klart signaleres til den udenlandske arbejdskraft, at den er uønsket herhjemme. Forskerskatten er således på 25 procent de første tre år. Derefter stiger den til 33 procent, og bliver de udenlandske forskere i Danmark mere end tre år, skal der betales 33 procent i skat af hele indkomsten – også fra de første tre opholdsår. Danmark behøver ifølge direktøren ikke at sænke sine skatter til amerikansk eller britisk niveau for at holde fast i de udenlandske virksomheder.

»Men skatten skal ned på et mere rimeligt niveau, så Danmark bliver konkurrencedygtig, og sådan at forholdet mellem offentlig service og skat bliver bedre,« siger Stephen Brugger.