Spåkuglen: Usikkert år venter os på finansmarkedet

KRONIK. Som investor skal du passe på udsvingene i aktiemarkedet i det nye år. Obligationer er meget lidt tiltrækkende, men alligevel nødvendige, skriver privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Filosoffen Sokrates sagde: »Det eneste, jeg ved, er, at jeg intet ved«. Det citat er mere relevant end nogensinde, når det gælder de økonomiske udsigter for 2017.

Alligevel bliver der gættet lystigt i mange retninger, og dommedagsprofeterne har fede tider. Eksperterne har dog indtil videre ikke haft held med forudsigelserne, hverken i forhold til Brexit eller valget af Donald Trump som USAs præsident. Den forudsagte økonomiske nedtur lader i hvert fald vente på sig.

Men usikkerheden i finansmarkederne er steget. Når det ikke er muligt at forudse, hvordan tingene udvikler sig fremover, skaber det usikkerhed blandt investorerne. Vi står på mange måder over for et ukendt finansielt landskab. Men hvad skal vi holde øje med i 2017?

Renten i USA blev sat op i sidste uge. Federal reserve har desuden annonceret tre mulige rentestigninger i 2017, hvilket vil sige, at den korte rente lander omkring 1,5-2 pct. Men det er langt fra sikkert, at den udvikling vil fortsætte. Det afhænger af væksttallene og ikke mindst jobtallene i USA.

Den stigende rente i USA vil næppe brede sig til Europa, dertil er situationen for forskellig. Europa er stadig i krise – i modsætning til USA. Den europæiske rente kan ikke komme længere ned, men den vil heller ikke stige på kort sigt.

Vokser usikkerheden på finansmarkederne i Europa, fortsætter det nedadgående pres på den danske rente, fordi Danmark fortsat vil være en sikker havn for investorerne. Det er dog mere sandsynligt, at renten på de finansielle markeder bevæger sig opad end nedad.

Men på kort sigt sker der ikke noget.

Donald Trump er politisk set et løsgående missil, men han forstår, hvordan finansmarkederne reagerer. Han har desuden så mange finansielle interesser, at han ikke vil være tjent med, at finansmarkederne går amok som følge af hans dispositioner som præsident. Trump skal desuden igennem kongressen med de fleste af sine tiltag.

Der er næppe noget mere forudsigeligt end menneskers tilbøjelighed til at handle i egen interesse. Det er derfor sandsynligt, at Trump vil tænke sig om to gange, inden han gør noget, der for alvor forstyrrer finansmarkederne.

Den største trussel fra Trump er nok rettet mod verdenshandlen. Foreløbig ser det ud til, at USAs handelsaftaler med Europa og Asien overlever. Men på lidt længere sigt må vi regne med, at USA bliver mere protektionistisk.

USA har dog interesser i bilaterale aftaler, og som USAs trofaste støtte kan Danmark nok på sigt få sin egen aftale. Europa og Kina bliver presset mere, og verdenshandlen, der driver væksten, vil ­derfor sandsynligvis falde.

Muligheden for en stigende rente og udsigten til ringere overskud i virksom­hederne kan medføre en korrektion i aktiekurserne. Men om det sker i 2017, er højst usikkert. Udviklingen kommer til at gå langsomt, og vi har før set, at Trump kan vende på en tallerken.

Hårdt arbejde, ambitioner og langsigtet planlægning præger udviklingen i Kina, Indien og de andre asiatiske vækstøkonomier. Det er derfor meget sandsynligt, at de asiatiske lande vil skabe vækst på samme niveau i 2017.

Det skal vi være glade for, for det har positive globale konsekvenser.

På lidt længere sigt vil de strukturelle udfordringer i de asiatiske lande nok tage over. Middelklassen stiger voldsomt i antal de kommende år, og velfærdspres og miljøproblemer vil presse både stater og virksomheder på udgifterne. Derfor bliver det ikke ved med at være lige så let for de asiatiske økonomier at skabe vækst om fem-ti år, men det kommer ikke til at påvirke 2017.

Der har været tegn på overophedning i eksempelvis ejendomsmarkedet i Kina. Denne risiko er ikke steget, selv om den heller ikke er helt forsvundet. På kort sigt står udsigten i Asien på »business as usual«.

Mellemøsten er notorisk berygtet som et sikkerhedspolitisk mareridt med Syrien som det seneste forfærdende eksempel. Der er ingen parter med rene hænder, og forudsigelser om, hvem der vinder, og hvad der kommer efter borgerkrigen, er derfor ligegyldige.

Mellemøsten producerer dog fortsat hovedparten af verdens olie, og det kan skabe uro om energipriserne og dermed usikkerhed blandt investorerne. Det bliver dog næppe værre i 2017.

I værste fald breder krigen i Mellemøsten sig til Europa gennem Tyrkiet og eskalerer den terror, der allerede jævnligt finder sted i Europa. Det er ikke godt for nogen – mindst af alt for Europa.

I forhold til andre europæiske lande som f.eks. Sverige har Danmark relativt lav arbejdsløshed og lav vækst. På den baggrund er det vanskeligt at se, hvordan Danmark kan få noget ud af en kommende højkonjunktur. Vi har simpelthen ikke et arbejdsmarked, som kan understøtte en vækst lige nu.

Derfor er det helt forståeligt, hvis virksomhederne holder lidt igen med investeringerne. Men når der ikke for alvor investeres i nye arbejdspladser, skabes der ingen vækst. Den danske økonomi står stille, og selv om vi ikke har det dårligt, får vi det heller ikke bedre set i forhold til verden omkring os i 2017.

Forbrugerne holder også stadig igen, de husker stadig finanskrisen. Derfor bidrager det private forbrug ikke til øget vækst, selv om det går klart bedre nu end for tre-fire år siden.

Konklusionen må derfor være, at 2017 bliver et usikkert år på finansmarkederne. 2017 bliver et år, hvor du er nødt til at tage en stor risiko for at opnå afkast, der ligner, hvad du kunne få for få år siden.

Derfor bliver 2017 et vanskeligt investeringsår, hvor du skal passe på udsving i aktiemarkedet, og hvor obligationerne er meget lidt tiltrækkende, men alligevel nødvendige.

Kim Valentin er uddannet cand.polit. Han er partner og administrerende direktør i Finanshuset i Fredensborg, hvor han yder uvildig økonomisk rådgivning til private, mindre virksomheder og organisationer.