Rekorder på Wall Street efter Fed-melding

De amerikanske aktiemarkeder reagerede torsdag på onsdag aftens melding fra centralbankchef Ben Bernanke.

Federal Reserve-chefens bemærkninger om, at der fortsat er opbakning til et uændret stimulus-program. Investorerne kvitterede med at sende såvel Dow Jones som S&P500 til rekordhøjder.

Dow Jones Industrial Average sluttede torsdag med en stigning på 1,1 pct. i rekorden 15.460,92, mens det bredere S&P 500-indeks endte knap 1,4 pct. højere i rekordniveauet 1675,02. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et plus på 1,6 pct. i 3578,30.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles med fald på 1 pct. i Asien.

Som så mange gange før var det Federal Reserves topchef, der skabte den positive stemning. Onsdag aften noterede Ben Bernanke, at FOMC, der er Federal Reserves pengepolitiske komite, bakker fortsat op om et uændret stimuli-program i en "overskuelig fremtid". Det var på trods af, et referatet fra det pengepolitiske møde i juni viste, at komiteens medlemmer drøftede en reduktion i de månedlige obligationsopkøb i år.

Det lagde et sikkert fundament for torsdagens investeringslyst.

- For aktiernes vedkommende handler årets historie om, at tillid har erstattet usikkerhed og frygt. Det er i virkeligheden et spørgsmål om en forbedret stemning. Det er det, som er den store drivkraft for aktieafkastet, og investorerne er stadig milevidt fra at bekymre sig om, hvorvidt der er for meget optimisme eller for høje stigninger, siger investeringschef Hank Smith fra Haverford Trust Co i Pennsylvania til Bloomberg News.

De seneste måneder har budt på en noget blandet retorik fra de forskellige FOMC-medlemmer, men i den seneste tid har meldingerne været inden for faste rammer, som investorerne har kunne forholde sig til. Og med Bernankes klare udsagn onsdag aften, er enhver form for tvivl fjernet fra markedet.

- Alle har vendt og drejet ethvert ord fra Federal Reserve. Selvom Bernankes kommentarer efter det sidste FOMC-møde i virkeligeheden ikke var "høgeagtig", har markedet ønskede mere klarhed i forhold til, hvad han mente. Bernanke var så klar, som man kan være, ved at sige 'Vi kommer ikke til at træde på bremsen. Vi løfter bare foden fra speederen, siger chefinvestor Malcolm Polley fra Stewart Capital Advisors i Pennsylvania til Bloomberg.

Det næste møde i FOMC er først til september, så investorerene kan gå på sommerferie med ro i sindet.

/ritzau/FINANS