Prispres sender Vestas i fem års lavpunkt

Frygt for lave priser især i USA sender aktien i bund. Men gør det aktien billig?

Vindmøllepark ved Palm Springs, Californien - frygt for lavere priser i netop USA trækker Vestas ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vestas-aktien er onsdag nede at runde det laveste niveau i fem år, og ifølge en aktieanalytiker, som Ritzau Finans har talt med, kan nedturen kædes sammen med de negative skriverier om vindmøllemarkedet - og ikke mindst kraftige indikationer på et accelereret prispres på det amerikanske vindmøllemarked.

- De her nyheder, der bliver ved med at komme om priskonkurrence, er efter min vurdering den primære årsag til nedturen for Vestas, siger aktieanalytiker Klaus Kehl fra Nykredit Markets.

Under sidste måneds amerikanske vindmøllekonference i Californien oplyste en industrikilde til Ritzau Finans, at Vestas var en blandt flere af de store aktører, som havde været ude at sænke priserne. Og så sent som tirsdag var den tyske vindmølleproducent Repower ude med meldinger, der indikerer et tilsvarende billede af et intenst prispres, der ikke mindst er drevet af de aktører, der de seneste år har opbygget produktionskapacitet i USA.

Spørgsmålet er naturligvis, hvor stort et omfang, der er tale om. Vestas selv vil ikke høre tale om prisdumping, men synes dog at erkende et vist prispres. Udviklingen stiller under alle omstændigheder spørgsmålstegn ved, hvorvidt det kan få konsekvenser for de mål, som Vestas har meldt ud for året - og for den sags skyld for de så omtalte 2015-mål.

- Det er klart, at hvis priserne for alvor kommer under pres, så kan det blive svært for Vestas at nå deres målsætninger. Priskonkurrence er noget, som virkelig kan flytte dine overskudsgrader, og de har ikke så meget af give af i forvejen, siger Klaus Kehl.

Han noterer samtidig, at Vestas' regnskab for første kvartal var alt andet end prangende.

- Jeg undrer mig meget over, at folk tog så let på Vestas' regnskab for første kvartal. Indtjeningen var jo objektivt set dårlig, og det samme kan man sige om pengestrømmene, så der skal virkelig ske nogle forbedringer i de kommende kvartaler, før at de når i mål, med det, de har sagt. Der er ikke plads til et større prisfald på møller i de resterende kvartaler, vurderer Klaus Kehl.

Vestas-aktien ligger ved 16-tiden 5,5 pct. lavere i kurs 143,1 og agerer dermed bundprop i C20-indekset, der også er negativt stemt og falder 2 pct. til niveau 438,29. Selvom Vestas handles i en fem års bund, så vil Klaus Kehl ikke betegne aktien som "billig".

- Aktien handler stadigvæk med en PE (pris i forhold til ventet indtjening, red) på 15-16 gange, så jeg er ikke nødvendigvis enig i, at aktien er så billig, som mange andre går og siger, lyder det fra Klaus Kehl. Nykredit Markets har en salgsanbefaling på aktien.