Nein Danke til atomkraft kan udløse grøn salgsfest

Et tysk energimarked, der skal omstilles frem til sin endelige afsked med atomkraft i 2021, er guf for eksporten af dansk energiteknologi, mener eksperter og virksomhederne selv.

Den tyske beslutning om at lukke landets atomkraftværker, her værket i Brunsbüttel i Slesvig-Holsten, giver håb om eksport og vækst hos danske energivirksomheder. Arkivfoto: David Hecker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gårsdagens tyske udmelding om, at alle landets atomkraftværker skal udfases inden 2021, møder begejstring i de danske energivirksomheder, fordi det kan betyde en stor stigning i efterspørgslen efter dansk energiteknologi fra vores økonomiske storebror i syd.

Ifølge en analyse fra den engelske investeringsbank Bryan, Garnier & Co vil en total udfasning af Tysklands 17 resterende atomkrafter, der står for ca. en fjerdedel af landets elproduktion, hæve efterspørgslen efter bæredygtige energikilder på verdensplan med hele fem procent de kommende år. Og det kan især komme den danske vindmøllebranche til gode, mener Peter Karnøe, professor og ekspert i markedsudviklingen inden for grønenergi fra CBS.

»Sådan en udmelding fra den tyske regering burde skabe et solidt grundlag for at øge salget af blandt andet danske vindmøller i Tyskland og få vindenergi tættere på centrum for udviklingen af den tyske energiproduktion,« siger han og fortsætter:

»Men vi mangler jo stadig en klar politisk udmelding om, i hvilken retning tyskerne ønsker at gå i forhold til alternativer til atomkraft.«

Hurtig politisk udvikling

Det er gået stærkt politisk i Tyskland, der ellers så sent som i efteråret udskød lukningen af landets atomkraftværker trods store folkelige protester. Men atomulykken på det japanske Fukushima-værk og en stor valgsejr til De Grønne i den tyske delstat Baden-Württemberg har ændret billedet i Tyskland og sat skub i en politiske udvikling, der i går førte til et endeligt farvel til atomkraft i Tyskland .

Rundt omkring på direktionsgangene i de danske energivirksomheder mødes den tyske udmelding med åbne arme og store smil – ikke mindst i Vestas, hvor direktør Peter Brun kalder det tyske initiativ for »historisk«.

»Snævert betragtet er det en meget positiv nyhed for vindindustrien. Min vurdering er, at det flytter en række investeringer i alternativ energi frem, f.eks. i forhold til udbygningen af en række nye havvindmølleparker i det nordlige Tyskland. Desuden er det symbolsk vigtigt, at en stor industrination som Tyskland nu siger, at der er en anden vej,« siger han og peger på, at udviklingen i Tyskland kan sætte fornyet gang i et vindmøllemarked i Nordeuropa, der har tabt momentum, mens især markederne i Asien og USA er stormet fremad.

Brug for flere pumper

Således vil alene lukningen af de syv ældste atomkraftværker i Tyskland, som man allerede kort efter atomulykken i Japan lukkede, betyde, at man udtager ca. 8,3 gigawatt af den samlede elproduktion i Tyskland – til sammenligning produceres der årligt godt tre gigawatt fra vindmøller i Danmark.

Også pumpevirksomheden Grundfos forventer, at det tyske initiativ på energiområdet vil kunne øge deres vækst i Tyskland, hvor man allerede står stærkt på med markedsandele på op til 50 procent.

»Tyskerne er allerede langt fremme med energieffektive løsninger i industrien, og hvis de i større grad vælger at gå over til vindenergi, så er det godt for os, fordi vi producerer mange punper hertil. Men vi skal holde øjne og ører åbne, så vi kommer med på vognen,« siger kommunikationsdirektør i Grundfos, Kim Nøhr Skibsted.

Mindre positiv er den svenske professor i energisystemer fra Linköpings Universitet, Björn Karlsson, der ifølge Svenska Dagbladet mener, at de europæiske elforbrugere kan risikere at betale dobbelt så meget for deres elektricitet som hidtil. Desuden forventer han, at Tyskland vil kompensere for lukningen af atomværkerne med især russisk gas og ikke mindst med elektricitet fra fransk atomkraftenergi – ironisk nok.

Russisk gas eller fransk atomkraft

Men Peter Brun forventer dog, at Tyskland vil gå i en anden retning:

»Tyskerne har tradition for at tænke langsigtet. Import af Putins gas er ikke langsigtet tænkning. og det vil ikke blive politisk accepteret i landet,« siger han.

Desuden forventer han, at tyskerne inden længe vil igangsætte en række støtteordninger og forbedringer af elnettet, der skal sætte fut i udviklingen af vindenergi i Tyskland.

I Danmark er Peter Karnøe meget positiv over for potentialet for hele udviklingen inden for bæredygtig energi, efter at tyskerne »formentlig« også for alvor kommer på banen.

»Deres struktur inden for elproduktion kommer til at ligne vores eget meget mere. Når vindenergi overstiger 20 procent af det samlede energiforbrug, kræver det et særligt fleksibelt energisystem. Derfor er det også godt for Danmark, at vi ikke længere er de eneste, der er på forkant. Med tyskerne på banen er forudsætninger for at udvikle ny viden og løsninger endnu stærkere,« påpger han.

På det danske C20-indeks var vindmølleproducenten Vestas blandt gårsdagens højdespringere, efter at aktien sluttede med en stigning på 2,72 procent til kurs 151.