Tysk atom-beslutning kan fordoble elpriser

Tysklands nye energipolitik er et tilbageslag for klimaet og kaldes "panikagtig" af energiekspert.

Foto: MICHAELA REHLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tysklands beslutning om at tage alle landets 17 resterende atomkraftværker ud af drift i 2022 kan fordoble de europæiske el-priser og er samtidig et tilbageslag for klimaet, siger en svensk energiekspert.

Også Sveriges miljøminister Andreas Carlgren er kritisk over for beslutningen.

- Hvis man fokuserer meget stærkt på et bestemt årstal, risikerer man at ramme forbi det væsentligste spørgsmål: hvordan vi skal klare den dobbelte udfordring med både at være mindre afhængige af a-kraft og samtidig mindske udslippet af drivhusgasser, siger Carlgren.

Han fremhæver, at Sverige i modsætning til Tyskland undgik en fiksering på et årstal i forbindelse med deres afviklingsplan for atomkraftværker.

Fra tysk side erkendes det, at der er visse ulemper ved beslutningen. Importen af el fra franske atomkraftværker kan blive øget, og anvendelsen af kul kan blive øget, hvilket får mange følger for klimaet.

Björn Karlsson, professor i energisystemer ved Linköpings universitet, kalder den tyske beslutning for "panikagtig" og forudser mange ubehagelige konsekvenser.

- Det er et enormt tilbageslag for klimaet. Hver terawattimme, som produceres af kernekraftværker, og som skal erstattes med fossile brændstoffer, indebærer et udslip af en million ton kuldioxid, siger han.

Karlsson venter, at russisk gas kommer til at kompensere for en stor del af den manglende atomkraftenergi, mens en del af den tabte elektricitet vil komme fra franske atomkraftværker, hvilket den svensker professor kalder "ironisk."

- En anden følge, man kommer til at mærke med det samme, er højere priser på el i hele Europa, siger han og understreger, at priserne måske vil blive fordoblet.

- Jeg tror, at den aktuelle beslutning vil blive ændret, siger han.

Næsten alle de 17 resterende atomkraftværker i Tyskland skal tages ud af drift i 2021, og den sidste reaktor skal skrottes i 2022.

//Ritzau/AFP//