Olie på højeste niveau siden december

Olie handles tæt på den højeste pris siden december sidste år mandag morgen.

Foto: Henning Bagger. Danmark producerer kun lige nok energi til eget forbrug. Mens Danmark producerer mere vedvarende energi, falder produktionen af olie, kul og naturgas. Vindmøller, solceller og andre vedvarende energikilder er afgørende for, at Danmark fortsat er selvforsynende med energi. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tidligere havde Danmark et væsentligt overskud af energi fra produktionen af kul, råolie, naturgas, vindkraft og andre vedvarende energikilder. Men i 2013 kunne Danmarks energiproduktion kun netop dække vores samlede forbrug af energi.De seneste år er der pumpet mindre olie og naturgas op af den danske undergrund, mens der er sket en stigning i produktionen af vedvarende energi. Produktionen af vedvarende energi udgjorde i 2013 19, 1 procent af den danske energiproduktion.
Læs mere
Fold sammen

Investorerne er bekymrede for, at leverancerne fra Mellemøsten kan blive reduceret eller afbrudt, i takt med at Saudi-Arabien har udvidet den militære kampagne mod oprørerne i Yemen.

Saudi-Arabien har indsat tropper ved landets sydlige grænser ifølge det statslige Saudi Press Agency.

Oliepriserne er steget mere end 18 pct. i indeværende måned af frygt for, at uroen i Yemen skal spredes sig til verdens største rå-olieproducerende region. Landets beliggenhed ved Bab el-Mandab, der udgør en flaskehals for den internationale skibsfart, gør den geografiske placering vigtigt for verdens energihandel, ifølge den amerikanske regering.

- Brent får støtte fra den øgede risikopræmie relateret til, hvad der sker i Yemen. Selvom det ikke synes nært forestående, er der en mulighed for en afbrydelse af foleverancerne, noterer chefstrateg Ric Spooner fra CMC Markets i Sydney over forBloomberg News.

Mandag morgen ligger futures-prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, i 65,25 dollar mod 65,00 dollar fredag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-oliefuture handles samtidig i 57,00 dollar mod 56,60 dollar fredag.

På ædelmetalmarkedet er bekymringerne over udviklingen i Yemen til fordel for den altid tilstædeværende frygt for ustabilitet som er en af guldprisernes vigtige markedsmekanismer.

Samtidig har investorerne et godt øje til udviklingen i dollarkursen, der ligeledes er vigtig for prissætningen.

Mandag morgen koster en troy ounce guld 1183 dollar mod 1177 dollar fredag eftermiddag.

På kobbermarkedet trækker stigninger i oliepriserne op i det samlede billede. Investorerne ser frem mod ugens mange vigtige økonomiske offentliggørelser fra såvel USA som Kina der er verdens to største forbrugere af industrimetaller.

Et ton kobber koster mandag morgen 6083 dollar mod 5955 dollar fredag.