Mærsk fyrer 200 i olieforretning

Maersk Oil varsler fyringer og store besparelse efter faldet i olieprisen

Mærsk Oil - Oliefelter Nordsøen, Halfdan Feltet Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Maersk Oil afskediger 200 medarbejdere efter det seneste halve års fald i olieprisen. Selskabet sætter samtidig et besparelsesprogram i gang, som skal sænke omkostningerne med 20 pct., oplyser selskabet.

»Maersk Oil har begyndt på et globalt omkostningsprogram for at reducere driftsomkostningerne med 20 pct. over de næste to år,« skriver Maersk Oils pressechef Charlotte Holst i en mail til Berlingske.

Hun forklarer, at tiltaget både sker som en konsekvens af faldet i olieprisen og for at sikre, at selskabet er stand til at vokse på længere sigt.

»Som en resultat af projektet og efter en gennemgang af aktiviteterne har vi i dag annonceret planerne om at reducere vores arbejdsstyrke med 200 stilinger i hovedkontoret, i Qatar og på vores britiske lokationer,« fremgår det af mailen.

Afskedigelserne vil både påvirke de permanente ansatte i Maersk Oil og underleverandører. Der er i alt 4.300 ansatte i Maersk Oil.

Nils Smedegaard, topchef i A.P. Møller-Mærsk,  har tidligere sagt, at faldet i olieprisen vil tvinge selskabet til en nye strategi.  Koncernen har tidligere meldt ud om afskedigelser i andre af gruppens olierelaterede virksomheder som Maersk Drilling og Marsk Supply Service.

Derfor var det også ventet, at Maersk Oil ville melde ud om hvordan selskabet vil håndtere de lavere oliepriser.

»De er simpelthen tvunget til at gøre noget. Forskellen mellem, om olieprisen ligger i 100 dollar eller 50 dollar er, om Maersk Oil tjener en mia. dollar eller ingenting,« siger analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

Han siger, at omfanget af de kommende besparelser er stort.

»Det her er en meget stor del af omkostningerne, man nu skal skære væk. Der er ikke mange virksomheder, der i gangsætter noget så omsiggribende. Men det understreger det svære indtjeningsmiljø, som Maersk Oil befinder sig i,« siger Jacob Pedersen.

Han understreger, at det ikke er det nye omkostningsprogram, som afgør, om Maersk Oil igen bliver en god forretning.

»Det er ikke de 20 pct. besparelser, som afgør, om man kommer til at tjene penge. Der er man helt afhængig af olieprisen. Men i en situation, hvor man risikere at komme til at ligge omkring nul, er man naturligvis nødt til at vende hver en sten for at sikre, at man kommer i plus,« siger Jacob Pedersen.

Aktier i A.P. Møller-Mærsk er torsdag eftermiddag faldet 1,3 pct. til kurs 14.070.