Første handelsoverskud i Japan i tre år

Japan kan notere sig det første handelsoverskud i næsten tre år i marts. En markant stigning i eksporten på baggrund af stærk eksport af biler og elektronik, kombineret med lavere oliepriser, ligger bag de gode japanske handelstal, viser nye data fra de japanske myndigheder onsdag.

Foto: FRANCK ROBICHON. Japan kan notere sig det første handelsoverskud i næsten tre år i marts. En markant stigning i eksporten på baggrund af stærk eksport af biler og elektronik, kombineret med lavere oliepriser, ligger bag de gode japanske handelstal, viser nye data fra de japanske myndigheder onsdag.
Læs mere
Fold sammen

Det er dog blandt andet det kinesiske nytår, som spiller ind og øger de japanske eksporttal.

Eksporten i marts steg 8,5 pct., hvilket er i fuld overensstemmelse med en prognose udarbejdet af Reuters. Februar viste en eksportstigning på 2,5 pct.

Samtidig faldt importen hele 14,5 pct. - primært på grund af de lavere oliepriser - og overgik dermed analytikernes estimat, der lød på 12,8 pct.

Måneden forinden faldt importen 3,6 pct.

Samlet gav det et handelsoverskud på 229,3 mia. yen, eller meget højere end de ventede 50 mia. yen i Reuters prognose.

Trods de forbedrede handelstal, er der ifølge analytikere sandsynligvis alligevel en afdæmpet vækst i første kvartal.

- Disse tal er sandsynligvis fordrejet af det usædvanligt sene tidspunkt for det kinesisk nytår. Importen fra Kina styrtdykkede med 19,6 pct. på årsbasis i marts efter en stigning på 39,5 pct. i februar, mens eksporten til Kina steg med 3,9 pct. efter et 17,3 pct. fald i februar, siger Japan-økonom Marcel Thieliant fra Capital Economics.

- Ikke desto mindre er nettoeksporten sandsynligvis skuffende i det seneste kvartal. Ifølge vores estimater steg eksporten 1,9 pct., men det levede ikke op til den 3,3 pct. kvartalsvise stigning i importen. Resultatet er, at nettohandlen kan have trukket den kvartalsvise BNP-vækst ned med 0,2 procentpoint, tilføjer han.

Ses der på de sæsonjusterede tal, var der tale om et overskud på 3,3 mia. yen mod et ventet underskud på 409 mia. yen og et minus på hele 638 mia. yen måneden før.

/ritzau/FINANS