"Novo Nordisk vil fremstå rene"

Novo Nordisks kritik af Bagmandspolitiet (SØK) kan muligvis være et taktisk træk af medicinalvirksomheden, der har været beskyldt for at bestikke Saddam Hussein regeringen i forbindelse med Olie for mad-sagen.

"Novo Nordisk kan have en interesse i at fremstå så rene og samarbejdsvillige som muligt, efter at de har lavet en række fejl i forbindelse med den her sag, hvor man bl.a. har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder," siger juraprofessor fra Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Novo Nordisk retter i dag i Berlingske Business en skarp kritik af Bagmandspolitiets indsats i forbindelse med Olie for mad-sagen, hvor Novo Nordisk har været byskyldt for bestikkelse af den tidligere irakiske regering under Saddam Hussein.

Men kritikken, der bl.a. går på, at Bagmandspolitiet har afvist at undersøge det materiale, som Novo Nordisk har fremlagt, kan have en direkte taktisk årsag.

"Novo Nordisk kan have en interesse i at fremstå så rene og samarbejdsvillige som muligt, efter at de har lavet en række fejl i forbindelse med den her sag, hvor man bl.a. har indgået et forlig med de amerikanske myndigheder," siger juraprofessor fra Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted.

"Et spørgsmål om kommunikation"
Lars Bo Langsted mener samtidig, at det kan være vanskeligt at vurdere, hvem der har såkaldt ret i spørgsmålet om denne kritik, eftersom det ikke er til at vide, om Bagmandspolitiet reelt har fået det undersøgende materiale stillet til rådighed.

"Hvis kritikken er berettigget, har jeg svært ved at forstå, hvorfor Bagmandspolitiet ikke skulle have gjort brug af det materiale, der lå. Men det er også et spørgsmål om kommunikation, og derfor kan det være svært at vurdere udefra."

Novo Nordisk har tidligere betalt flere millioner for at lukke sagen.