Manglende match mellem chef-løn og investor performance

Ny undersøgelse fra Wall Street Journal viser, at selvom hovedparten af amerikanske topchefers lønninger er forbundet med firmaets performance, følger de to parametre ikke hinanden fuldstændig.

Læs mere
Fold sammen

Kun en ud af de ti højestlønnede topchefer lå blandt top 10 pct. målt på investorperformance.

Det skriver Wall Street Journal.

Den amerikanske avis gennemgår årligt 300 topchefs lønninger og holder dem oppe mod selskabernes aktionærers indtjening. Groft sagt blev det konkluderet, at topchefernes og aktionærernes indkomster følger hinanden. Alligevel er kun en af de højestlønnede topchefer at finde i et firma, der ligger i top ti målt på investorperformance.

Samtidig så to af de højest betalte topchefer fra Viacom og Genereal Electric en lønstigning, trods et fald i investorernes værdi.

I USA er der for tiden stort fokus på koblingen mellem cheflønninger og firmaets resultater. Investorer holder tæt øje med forbindelsen, og firmaer risikerer store konflikter med aktionærerne, hvis udviklingen opfattes som ujævn.

Overordnet set var undersøgelsens median for topchefers lønstigning på 13,5 pct. Til sammenligning steg lønningerne for ansatte i den amerikanske private sektor i gennemsnit 2,2 pct. Dog ser det ud til, at aktionærerne er de store vindere med en median for indkomststigning på 16,6 pct.