Mandagens aktier: Comeback-papirer og gode nøgletal gav plusser

De danske aktier holdt mandagen igennem pænt fast i den fornuftige udvikling, der meldte sig på banen efter kort tids handel, og så endte det med en rigtig fornuftig start på den nye uge.

Læs mere
Fold sammen

Efter en lidt sløj start gik C20 Cap-indekset nemlig i vejret, og eliteindekset sluttede 0,9 pct. højere i 982,68.

Med til at skabe positiv stemning var et sæt positive tal for de europæiske indkøbschefers indeks for fremstillingsindustrien, PMI Manufacturing. Både i Tyskland og i eurozonen samlet set udviklede tallene sig bedre end ventet, og det gav et humørløft.

- Vi ligger fornuftigt i Europa og også i Danmark. Vi har fået nogle pæne nøgletal fra Europa, og det er med til at løfte stemningen. Samtidig er vi kommet ind i en ny måned, og så er der nye penge, der kommer ud i systemet, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Han peger desuden på pæne comebacks til aktierne i blandt andre Danske Bank, Novo Nordisk og GN Store Nord - efter fald på regnskabsdagene i sidste uge - som en del af forklaringen på den gode stemning herhjemme.


Danske Bank fik et klap på skulderen af Royal Bank of Canada, der løftede sin anbefaling af aktien til ”outperform” fra "sector perform”.


Bankaktien fik kursprygl efter sit regnskab torsdag, men kom pænt igen allerede fredag, og mandag fortsatte genrejsningen, da Danske Bank steg med 2,1 pct. til 190,40 kr. Aktien har dog stadig tabt 2,5 pct. siden regnskabspræsentationen.


Blandt de bedst præsterende aktier var også GN Store Nords, der fredag blev straffet hårdt efter selskabets regnskab for tredje kvartal, der haltede lidt efter analytikernes forventninger.

Efterfølgende har en stribe finanshuses analytikere haft gang i Excel-arkene og regnet sig frem til nye kursmål for aktien. Nordea har tilmed løftet sin anbefaling af GN til "hold" fra "sælg", mens kursmålet er skruet op til 125 kr. fra 110 kr.

Alm. Brand har derimod sænket GN-kursmålet til 155 kr. fra tidligere 180 kr. Anbefalingen er fortsat ”køb”. Også JPMorgan har droslet en smule ned for sit GN-kursmål med 3 kr. til 149 kr., mens Handelsbanken har reduceret sit kursmål til 140 kr. fra 145 kr. JPMorgan anbefaler "overvægt" af GN, og Handelsbankens anbefaling er ”akkumuler”.

GN-aktien steg med 1,7 pct. til 125,80 kr. På regnskabsdagen fredag bakkede den med 5,6 pct.


Tilbage i banksektoren indledtes en ny periode for Nordea under bankens nye topchef, Casper von Koskull, der havde første arbejdsdag i stillingen mandag. Nordea steg med 1,9 pct. til 76,90 kr.


Jyske Bank havde omvendt endnu en svær dag mandag, hvor aktien var på retur for femte handelsdag i træk. Jyske Bank har fået reduceret sit kursmål af Handelsbanken til 395 kr. fra 420 kr. Anbefalingen fastholdes på "akkumuler." Aktien faldt med 2,0 pct. til 324,60 kr. og har nu tabt 11,2 pct. siden sidste mandag.


Medicinalkæmpen Novo Nordisk blev også sendt tungt ned efter sit regnskab for tredje kvartal torsdag, der ellers umiddelbart var bedre end ventet. Selskabet blev nemlig samtidig presset af meldinger fra den franske rival Sanofi, der ser sløje udsigter for markedet for diabetes-medicin i de kommende år.

Fredag fortsatte aktien ned, men mandag steg Novo med 0,9 pct. til 363,50 kr. Amerikanske Jefferies har ellers sænket sit kursmål for aktien til 340 kr. fra 400 kr. Mandagens comeback ændrer dog heller ikke ved, at Novo-aktien har tabt 5,4 pct. siden regnskabspræsentationen.

Teleselskabet TDC har fået løftet sin anbefaling hos Alm. Brand Markets til "neutral" fra "sælg". Aktien steg med 1,3 pct. til 36,01 kr. mandag. Tirsdag afleverer selskabet sit regnskab for tredje kvartal.

A.P. Møller-Mærsk fik sænket sit kursmål hos finanshuset Equita SIM til 11.000 kr. fra 12.200 kr., mens anbefalingen "hold" blev gentaget. Mærsks B-aktie bakkede med 0,3 pct. til 9975 kr., mens A-aktien steg 0,1 pct. til 9725 kr.

Omvendt positiv var stemningen omkring Chr. Hansen, der uden selskabsspecifikke nyheder steg med 1,5 pct. til rekorden 413,80 kr.

Dagens helt store højdespringer var at finde blandt sidepapirerne, hvor Exiqon hoppede med 17,7 pct. til 12 kr.

Selskabet er på trapperne med to nye typer test af prostatakræft, hvoraf det ene angiveligt har et meget stort potentiale, skrev branchemediet Medwatch.