Kinas udfordringer skygger for græske fald

De massive fald på det genåbnede græske aktiemarked vil ikke have større afsmittende virkning på de europæiske børser, vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

Foto: ARIS MESSINIS

Det græske aktiemarked genopstod mandag med massive tab, og de kommende dage vil blive urolige, men Grækenlands udfordringer kommer alligevel til at stå i skyggen, vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen. Dertil er udviklingen på det kinesiske aktiemarked langt mere alvorlig for investorerne, ligesom en eventuel kommende renteforhøjelse i USA også vejere tungere.

Det græske aktiemarked skal bruge den kommende tid på finde sine ben, vurderer Henrik Henriksen:

»Det mest negative er, at der nok er nogle investorer, der har lyst til at frigøre kapital ved at sælge aktier, og ikke mindst den meget store usikkerhed, der er omkring græsk økonomi, bankerne og virksomhedernes situation. Det kan give fald på aktiemarkederne, som vi har set det i dag. Det positive er, at uagtet at den græske økonomi har store problemer, så er der i det mindste mere stabile forhold på vej. Nogle investorer vil måske bundfiske i aktiemarkederne, fordi de udleder, at det ikke kan blive værre for Grækenland, og at det derfor er det rigtige tidspunkt at købe aktier på,« siger chefstrategen.

Han uddyber, at de pågældende investorer vil vurdere, at der om to-tre år givetvis er kommet mere ro på den græske økonomi – fx gennem en restrukturering af gælden. Disse investorer vil derfor være fristet til at købe spekulativt op i markedet, vurderer Henrik Henriksen.

Mandag formiddag har der været fald på over 20 % på det græske aktiemarked, og aktuelt ligger aktierne nede med 17 %.