Græsk børs åbner med massive fald

Aktierne falder med over 22 procent fra børsens åbning. Enkelte græske banker falder over 30 procent.

Alexis Tsipras Fold sammen
Læs mere
Foto: YIANNIS KOURTOGLOU

Grækenland tager mandag endnu et skridt væk fra afgrunden med genåbningen af Athens børs, men som ventet begynder dagen med store fald. Aktierne falder med over 22 procent fra børsens åbning, hvilket er det største fald nogensinde, skriver the Guardian. Enkelte græske banker falder 30 procent.

Athens børs har været lukket, siden myndighederne suspenderede aktiehandlen den 29. juni samtidig med, at der blev indført kapitalkontrol som følge af gældkrisen.

 

For at sikre, at grækerne ikke ripper bankerne for penge til aktieinvesteringer, sætter myndighederne aktiehandlen i gang med visse restriktioner.

Lokale investorer vil således kun kunne købe aktier med eksisterende beholdninger af kontanter, og de vil ikke kunne trække penge til investeringer på deres græske bankkonti.

De græske aktier har været hårdt ramt af gældskrisen og flere års økonomisk slankekur. I løbet af det sidste år er det toneangivende græske aktieindeks ASE-indekset faldet med en tredjedel i værdi. I samme periode er det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, steget med en tredjedel.