Hjerne-Madsen forklarer finanskrisen

Det måtte ske - det er logik for børn. Men hjernen forstår det først for sent.

Vores hjerner reagerer for sent til at komme finanskriser i forkøbet, siger hjerneforsker Peter Lund Madsen, som sammen med sin bror Anders Lund Madsen er i færd med at forberede sit tredje show om, hvordan menneskehjernen fungerer. Det er Peter Lund Madsen øverst til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Keld Navntoft

Det er fuldstændigt indlysende, at det måtte gå galt - men desværre indser vi det først, når skaden er sket. Sådan er vores hjerner nemlig indrettet, at vi i stedet for på forhånd at beskytte os efterrationaliserer og forklarer udviklingen, der allerede har fundet sted. Således også med den globale kreditkrise, som lige nu holder banker, aktionærer og boligejere i et jerngreb, forklarer hjerneforsker, entertainer og foredragsholder Peter Lund Madsen.

"Finanskrisen er som alle andre kriser udtryk for, at vi mennesker er rigtigt gode til at forstå tingene - men først når det er for sent. Når man læser i avisen i dag, er det jo fuldstændigt indlysende, at det ville gå galt. Det er logik for børn. Alligevel var der jo der ingen, der forudså det," siger Peter Lund Madsen.

Det hænger sammen med den måde, den menneskelige hjerne er indrettet på.

"Vi ved fra undersøgelser, at det tager vores hjerne et halvt sekund at opfatte virkeligheden. Det vil sige, at rigtigt mange ting sker, før vi er klar over, hvad vi har bestemt os for - vi bruger altså fornuften ikke til at træffe beslutningen - men til bagefter at forklare og rationalisere, hvorfor vi gør, som vi gør," forklarer hjerneforskeren.

"Hjernen fungerer sådan, vi har en bevidsthed, der indeholder den del af hjernens arbejde, som vi er i kontakt med. Det er dit og mit indblik i, hvad der sker i vores hjerne. Men vi må gå ud fra, at langt størstedelen af beslutningerne bliver truffet i den del af hjenen, der er uden for vores bevidthed - uden at vi ved det."

Kan det så ske igen?

Peter Lund Madsen er midt i prøverne til sit og broderen Anders Lund Madsens næste, bevidsthedsudvidende show "Nu! Ingenting er, som De tror - alting er, som De forestiller Dem," som har premiere på Bellevue Teatret 19. februar. Ifølge forfatterne selv "et forrygende show om sansernes bedrageriske spil. Det handler om søvn, hypnose, trance, vanvid og fantastiske evner. De vil ikke tro, hvad De hører og ser, men De vil gå herfra med en forvirring på et langt højere plan".

Men tilbage til finanskrisen. Når vi nu er så gode til at efterrationalisere, betyder det så, at vi lærer af historien og ikke begår de samme fejl én gang til?

"Nu da finanskrisen er her, kan ethvert barn forstå, at det måtte ske, og vi laver ikke denne fejl næste gang - men en anden. Vi bliver overmodige og grådige, og vi ser kun det, vi vil se. Vi bliver jo klogere, men så er der bare en anden fejlmulighed i kataloget, som vi kaster os over," siger hjerneforskeren.

Hjerne-Madsen har også tabt på krisen

Når Peter Lund Madsen på mandag skal foredrage om for en gruppe investorer i Formuepleje, har han kun ét råd, som decideret handler om investering: Tænk på noget andet.

"Jeg har jo også investeret nogle penge, og det er ikke gået så godt. Men hvis man ikke står og skal bruge pengene lige nu, så lad være med at kigge på dem. Det er kun et spørgsmål om tid, før de er lige så meget værd igen. Tænk på noget andet, så man ikke får ødelagt sin nattesøvn over det her."

Det er naturligvis synd for de uskyldige mennesker, som det også går ud over, men Peter Lund Madsen minder om, at finanskrisen i det store spil kun er et lille bump på vejen.

"Det er ikke noget, vi tænker på om tre-fire år. Det afspejler jo, at i vores del af verden bliver vi mere og mere beskyttede. Det skal virkelig gå galt økonomisk i Danmark, før det for alvor betyder noget. For de 10 millioner indere, der mistede jobbet i december, er det en katastrofe. Men jo rigere vi bliver, jo mindre i livsfare kommer vi," beroliger Peter Lund Madsen.

Og selv om hjernen stensikkert vil begå nye fejl, så mener han, at vi trods alt har lært noget af tidligere fejl:

"Vi kan håbe, at det ikke går så galt som i 1929, og en af grundene er jo, at vi gør noget andet denne gang."