Fredagens obligationer: Rentefald på aktiefald

De danske renter faldt fredag, ligesom det var tilfældet ude i Europa. Negative aktiemarkeder og skattereforms-rumlerier i USA sendte renten mod syd.

På den første dag i december endte renten på den toneangivende tiårige statsobligation på 0,39 pct., hvilket var 4 basispoint mindre end torsdag. Sidste fredag var renten 0,43 pct.

Der var fald i Frankrig og Tyskland af samme størrelsesorden - 2-4 basispoint.

Efter lukketid torsdag i USA måtte en afstemning om skattereformen udsættes i Senatet på grund af et proceduremæssigt spørgsmål. Det tvinger politikerne til at finde frem til et ændringsforslag på grund af modstanden mod den ventede store forøgelse af budgetunderskuddet.

Ved lukketid fredag tydede det dog på, at der nok stemmer til at få reformen igennem Senatet. Det betyder, at der atter er sået tvivl om reformen, og i hvilken form den gennemføres. Så steg behovet for den sikkerhed som fastforrentede fordringer som statspapirer giver og renten faldt. Omkring middag var renten i Danmark helt nede i 0,365 pct.

Eftermiddagens tal fra USA var blandede.

PMI og ISM-indeksene lande stort set som ventet for november, mens væksten i anlægsinvesteringer steg mere end ventet.

Der var ventet en stigning på 0,5 pct. ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News, mens stigningen blev opgjort til 1,4 pct. for oktober. Måneden før steg anlægsinvesteringerne 0,3 pct.