Dansk hjælpepakke skal berolige bankkunder

De danske bankkunder behøver ikke længere frygte for deres opsparinger, lover regeringen.

Sammen med bankerne er den klar med en milliardfond, som skal skabe ro i den urolige danske bankverden.

Det oplyste økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) og finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et hasteindkaldt pressemøde natten til mandag.

- På den måde har bankkunder og andre simple kreditorer fuld sikkerhed for deres tilgodehavender i pengeinstitutter i Danmark. Det skal sikre den finansielle stabilitet, sagde Lene Espersen ved præsentationen af planen.

Som det er i dag får bankunder dækket op til 300.000 kroner af deres indskud i banken - det loft fjernes nu.

Bankerne skyder de kommende to år op til 35 milliarder kroner i fonden, bliver en eventuel regning højere, dækker staten resten. Nye redningsplaner i blandt andet Tyskland, Irland og Grækenland har fået regeringen på banen.

- De her internationale finansmarkeder er forbundne kar, så det presser mere og mere den danske finansielle sektor. Det er baggrunden for, at vi sagt, at nu tiden kommet til, at vi sætter det her i system, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen har indgået aftalen med DF, S, R og Liberal Alliance, der blandt andet også strammer grebet om bankerne generelt. Blandt andet indebærer aftalen et stop for de kritiserede aktieoptionsprogrammer, der de seneste år har forgyldt flere bankdirektører.

Her spiller især nedturen i Roskilde Bank ind, hvor den tidligere direktør scorede en stor gevinst på aktieoptioner ved at investere massivt og ifølge kritikere spekulativt i ejendomsmarkedet.

- Jeg tror, at danske skatteydere ville have svært ved at forstå, hvis vi med den ene hånd stiller en bankgaranti, og med den anden hånd så fortsat ser historier om, hvordan man laver mere spændende aktieoptionsprogrammer for direktører i den finansielle sektor, som giver dem en betydelig indtægt. Så der skal lidt mere ydmyghed ind i den danske banksektor, sagde Lars Løkke.

Regeringen arbejder også på en aftale med bankerne om en højere grad af gennemsigtighed for bankkunderne og etiske regler, så bankerne ikke sælger løs af egne aktier til kunderne.

Der er tale om en frivillig ordning, men langt de fleste af landets omkring 140 banker vil ifølge regeringen tilslutte sig aftalen.

Kunder i pengeinstitutter, som står uden for ordningen, er ikke omfattet af garantien, og her er opsparingerne altså ikke sikret i tilfælde af krak.

- Alle de banker den almindelige bankkunde kender navnet på, og som man kender fra sin egen lille by, vil være med, fordi alle kan se, at der er en god fidus, selv om det er en dyr ordning, sagde Lene Espersen.

Aktionærerne er ikke omfattet af garantien.

Både finansministeren og økonomiministeren slog flere gange fast, at den generelle danske økonomi er sund, men at den finansielle sektor er ramt, og at det kan brede sig til virksomheder og den almindelige borger, hvis ikke der gribes ind.

Med weekendens krisepakke forventer regeringen ro i bankverdenen, men hverken Lars Løkke eller Lene Espersen tør afvise, at Danmark vil se et eller flere krak i den kommende periode.

- Den danske banksektor er generel sund, men hæmmet af, at likviditetskilderne er tørret ind. Jeg ved dog ikke, om der er en enkelt eller to dårligt drevet banker, og hvis man grundlæggende er en dårligt drevet bank, så kan man selvfølgelig ikke overleve, sagde Lars Løkke.

Der er i princippet intet loft på statsgarantien, men Lene Espersen og Lars Løkke forventer, at de 35 milliarder kroner er nok til at dække eventuelle tab.

Aftalen skal ifølge Lene Espersen først og fremmest genskabe tilliden i den danske bankverden og ikke bare hos kunderne, men også bankerne imellem, så de igen vil låne hinanden penge.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen siger, at bankkrisen ikke skyldes realøkonomiske problemer i Danmark, men udelukkende den kendsgerning, at bankerne som følge af den internationale lånekrise er blevet nervøse for at låne til hinanden. Det vil en hjælpepakke løse op på, mener Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/RB-Børsen

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )