Børsbarometer: 2021 var et kanon aktieår. Hvad kan vi regne med i 2022?

Der skal gå ufattelig meget galt for, at 2021 ikke ender med flotte aktieafkast. Kigger vi ind i 2022, forventer eksperterne fortsatte stigninger. Men det kræver, at én ting ikke går galt.

Det er stadig til debat, om den såkaldte »julespurt« sætter ind på aktiemarkedet i år. Men selv uden den har 2021 været et rigtig godt aktieår.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det føles måske ikke lige sådan efter den seneste måneds uro, men 2021 har faktisk været et fænomenalt godt aktieår. Amerikanske aktier er steget mere end 25 procent, europæiske er oppe over 20 procent, mens det danske eliteindeks er blevet 12 procent mere værd.

Meget kan selvfølgelig nå at gå galt inden nytår, men som oftest oplever vi det modsatte. Aktier sætter nemlig normalt gang i en »julespurt« i årets sidste uger og sørger for at sprede julestemning rundt omkring på de små handelsskærme. Hvorvidt det også sker i år er stadig til debat, men der skal altså gå rigtig, rigtig, rigtig meget galt for, at vi ikke slutter året i plusser.

Så langt, så godt, men hvad så med 2022? Der er uendelig mange tendenser, der kan sætte retningen for aktier næste år – for eksempel den grønne omstilling, Kinas nedsabling af sit erhvervsliv og amerikansk finanspolitik. Men overordnet er der to altoverskyggende temaer: Corona og inflation, herunder stigende renter.

Corona klinger af i trusselsbilledet

Lad os lige få corona ud af verden først. Efter den seneste opblusning med omikronvarianten er det selvfølgelig relevant at følge med i udviklingen og holde øje med påvirkningen på økonomien. Da mutationen dukkede op i Sydafrika i slutningen af november, gik markedet i selvsving, og i flere lande havde børserne deres værste dag i over et år. Det er uundgåeligt, at coronanyheder ikke kommer til at skabe mere tumult på aktiemarkedet, også til næste år.

Når det så er sagt, er det ifølge strateger ikke længere noget, vi behøver at frygte. På aktiemarkedet i hvert fald. Den altovervejende holdning blandt de store finanshuse er, at 2022 bliver året, hvor pandemien klinger af, behandlingerne bliver bedre, og vi lærer at leve med den og de restriktioner, den måtte medføre. Hos Goldman Sachs lyder meldingen derfor, at enhver korrektion bør udnyttes til at købe op.

Overraskelser fra centralbankerne

Hvad finanshusene derimod frygter er en ubehagelig overraskelse fra centralbankerne. 2022 tegner nemlig til at blive året, hvor ikke mindst den amerikanske centralbank hæver renten for første gang, siden coronakrisen ramte. Det sker som en nødvendig konsekvens af, at inflationen er ved at stikke af i kølvandet på et historisk stærkt comeback efter den første nedlukning, enorm efterspørgsel og en global forsyningskrise. I november steg inflationen i USA til 6,8 procent, det højeste niveau siden 1982.

Samtidig aftrapper både den amerikanske og Den Europæiske Centralbank deres gigantiske opkøbsprogrammer, der hjalp til med at bære økonomien – og ikke mindst finansmarkedet – gennem det første coronachok i 2020. Det – og renteforhøjelserne – sker på trods af, at omikronvarianten hærger, og er altså et stærkt signal om, at centralbankerne er mere bange for inflation end for pandemien.

Alt det er markedet selvfølgelig forberedt på, og det er allerede nu indregnet i de aktuelle aktiekurser. Hvor det potentielt bliver griset er, hvis inflationen ikke kan tæmmes og fortsætter med at stige. Så bliver centralbankerne nødt til at stramme hårdere op og risikerer dermed at tage markedet på sengen. Lidt ligesom den britiske centralbank gjorde i denne uge, uden at det dog gav anledning til panik.

»Obligationer er yt«

Og hvor efterlader det så aktieafkastene til næste år? Ud fra et basisscenario om, at coronaen ikke skaber en ny recession, og centralbankerne ikke overrasker, er finanshusene overvejende optimistiske om 2022. Det vil sige, at de stadig har overvægt på aktier og dermed ser det som en af de bedste aktivklasser for det nye år. Omvendt er stemningen mere negativ, når det kommer til obligationer. Som PFAs topchef, Allan Polack, for nylig udtrykte det: »Obligationer er yt.«

For S&P 500 forventer analytikerne i gennemsnit, at indekset kan stige fem procent næste år ifølge en opgørelse fra Bloomberg. Brian Belski fra BMO er mest optimistisk med et bud på en 14-procent stor stigning, mens Morgan Stanleys Mike Wilson er mest pessimistisk med prognosen om et fald på seks procent. Spredningen er altså stor og også et vidne om, at 2022 formentligt bliver endnu et volatilt år.

For europæiske aktier – målt på Stoxx Europe 600 – forventer analytikerne i gennemsnit, at det kan stige syv procent næste år. Bloomberg udarbejder ikke specifikt opgørelser for danske aktier, men en rundspørge hos Danske Bank, Nordea og Sydbank viser, at de alle er neutrale på det danske marked. Det vil sige, at de tror, der godt kan komme stigninger, uden at det blæser nogens sokker af.

Stadig en fest – okay, måske en efterfest

Og hvad er det så, der gør analytikerne positive i forhold til næste år, corona og stigende renter taget i betragtning? Det gør fire ting:

1. Efterspørgslen hos forbrugerne er stadig stærk, så virksomhederne skovler penge ind. Det burde give høj indtjeningsvækst, og det er godt for aktier.

2. Den globale økonomi buldrer frem. Prognoserne peger på omkring fire procents vækst i 2022, hvilket, ja, er lavere end i år, men væsentlig over niveauet inden pandemien.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, har erkendt, at inflationen er for høj, og at renterne skal stige. Men først skal opkøbsprogrammet nedtrappes.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Dietsch/Reuters/Ritzau Scanpix.

3. Centralbankerne er stadig lempelige, selvom de strammer op. Renterne stiger kun langsomt, og opkøbsprogrammerne fortsætter med at give støtte. For eksempel køber den amerikanske centralbank obligationer helt ind til marts og ECB mindst hele året ud.

4. TINA – There Is No Alternative. Med udsigten til at obligationer falder i pris (når renterne stiger), er der ikke mange andre oplagte steder at investere end aktier. Aktier bliver altså dit bedste alternativ, og den mekanisme kan i sig selv være med til at skubbe markedet op.

Der er dermed udsigt til, at aktiefesten fortsætter næste år, omend vi ikke skal regne med helt samme intensitet som i 2021. Måske vi i virkeligheden hellere skal betragte det som efterfesten? De kan nu også være meget sjove.