Den amerikanske centralbank fyrer op under renterne – danske boligejere kan blive ramt

Der er udsigt til hastigt stigende renter, mens den amerikanske centralbanks opkøbsprogram aftrappes hurtigere, lyder udmeldingen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Formanden for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (eller bare Fed), offentliggjorde sent onsdag sine planer for dels det årelange opkøbsprogram, der har holdt renterne nede, dels for sine egne rentesatser.

Som forventet vil Fed nu skrue ned for sine opkøb med 30 milliarder dollar om måneden.

Det betyder, at banken er færdig til marts i stedet for juni, som det oprindelig var planlagt.

Samtidig betyder den fremrykkede afslutning af opkøbsprogrammet, at der er udsigt til en hurtigere stigning i den pengepolitiske rente.

»Ifølge de opdaterede fremskrivninger så forventer den amerikanske centralbank nu, at man vil sætte renten op hele tre gange til næste år,« konstaterer Mikael Olai Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank.

I forhold til den fremrykkede afslutning af opkøbsprogrammet kan den første rentestigning allerede komme i løbet af foråret – eksempelvis til marts.

»At man nu signalerer tre rentestigninger, er en markant opjustering fra seneste prognose i september, hvor man var splittet mellem at signalere en rentestigning eller holde renten uændret i 2022. Den amerikanske centralbank har altså foretaget et stort skifte mod en markant hårdere retorik,« mener Mikael Olai Milhøj.

Årsagen til den hårde udmelding er, at inflationen er den højeste i 39 år. Samtidig er arbejdsmarkedet efter chefanalytikerens vurdering mere presset end forventet for få måneder siden.

»Det er svært for en centralbank at sidde en meget høj inflation overhørig, når man har en målsætning om en inflation på to procent – specielt når også inflationsforventningerne og lønvæksten er stigende. Det er også derfor, at den amerikanske centralbank ikke længere siger, at den høje inflation er midlertidig, hvilket ellers har været nøgleordet de seneste måneder,« skriver Milhøj i en kommentar.

Kan ramme danske renter

Med tre rentestigninger i løbet af næste år vil den amerikanske centralbanks rentemålsætning stige fra 0 til 0,25 procent til 0,75 til 1,0 procent. Og vel at mærke med udsigt til fortsatte rentestigninger ind i 2023.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at de højere renter smitter af på de danske renter.

»Tidligere på året så vi de danske renter løfte sig med baggrund i højere inflation, økonomisk fremgang og udsigt til stramninger fra blandt andet den amerikanske centralbank. Renten på de fastforrentede lån, som er de danske boligejeres favorit, er siden årsskiftet steget fra 0,5 til 1,5 procent i dag. Og med fremgang i økonomien og udsigten til pengepolitisk stramning kan der være yderligere rentestigninger undervejs til de danske boligejere,« mener han.

Chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit bider mærke i, at opstramning af den pengepolitiske kurs sker på trods af den aktuelle eskalering af coronapandemien.

»Federal Reserve vælger altså at aftrappe krisepolitikken i et højere tempo, selvom der for nylig med omikron er kommet ny information, der risikerer at give anledning til et svagere vækstforløb end oprindelig forventet. Men det lader til, at Fed altså ikke mener, at den risiko opvejer risikoen for en alt for høj inflation,« skriver han i sin kommentar til Fed-udmeldingen.

Frederik Engholm tilføjer, at netop den forventede stramning over for usikkerheden om omikronvariantens virkning på den økonomiske udvikling har givet aktiemarkederne nogle vanskelige dage op til mødet.

»Men det har altså ikke været nok til at få Federal Reserve til at vakle – og det bør det heller ikke være,« konkluderer han.