Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
God morgen og velkommen til ugens andet Business-overblik.
I dag skal vi høre, at den seneste analyse fra Berlingskes Toplederpanel siger, at det er blevet langt værre for virksomhederne at begå fejl. Vi skal også høre om danskernes julehandel med udsigt til stigende priser, og vi skal høre fra en glad borgmester i Kalundborg oven på en milliardinvestering i hans kommune. Men vi starter med en hård kritik mod Den Europæiske Centralbank, ECB.
Kan gøre mere skade end gavn
Den Europæiske Centralbank, ECB, kan ende med at gøre mere skade end gavn med sin uhyre lempelige pengepolitik. Vi kan ende med at få en inflation, som ryger ud af kontrol, som vi så det i 70erne.
Budskabet kommer fra professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Jesper Rangvid. Han er blandt andet kendt for sin forskning i finanskrisen.
Det skriver borsen.dk.
Jesper Rangvid mener, at ECB med den lempelige pengepolitik kan ende med at gøre den stigende inflation permanent. Jesper Rangvid mener derfor, at ECB skal være mere offensiv og stramme pengepolitikken. Men han erkender samtidig, at ECB i den sammenhæng har et stort dilemma, der hedder Italien.
Hvis ECB begynder at stramme pengepolitikken og sætter renten i verjet, vil det sende Italien ud i gældsproblemer. Ved indgangen til 2020 svarede Italiens offentlige gæld til 160 procent af landets samlede produktion, BNP.
Det er blevet langt værre at begå fejl
Det er blevet langt værre for virksomhederne at begå fejl. Det er ikke længere nok for en virksomhed at skabe vækst og arbejdspladser. Nu handler det også om emner som blandt andet bæredygtighed og diversitet.
Det skriver Berlingske på baggrund af de seneste svar fra Berlingskes Toplederpanel.
Ud af 134 topledere svarer de 89 procent, at virksomhederne har et større ansvar over for samfundet end tidligere.
I en ny artikel- og podcastserie kaldet »Succeskriteriet« dykker Berlingske ned i en række af de temaer, som i dag er blevet vigtige parametre for danske virksomheder.
Klaus Dallerup er seniorpartner i konsulenthuset McKinsey & Company og står i spidsen for det danske kontor i København. Han rådgiver både danske og internationale virksomheder i en verden, der bliver stadigt mere kompleks.
Han understreger, at der ikke er tale om nogen dårlig udvikling, men virksomhederne skal prioritere »for konsekvenserne ved at fejle er også større i dag«.
Danskernes julegaveindkøb bliver ramt
Forsyningskrisen og problemer med logistikken vil danskerne kunne mærke, når de skal ud og købe julegaver. Der kan være tale om både højere priser og mindre udvalg.
Det skriver finans.dk.
Det er både virksomheder og forbrugere, der mener, at julehandlen vil blive udfordret. Det viser en undersøgelse, som branchefællesskabet DI Handel under Dansk Industri står bag.
I undersøgelsen svarer 47 procent af forbrugerne, at forsyningskrisen vil påvirke både priser og udvalg. Blandt virksomhederne er det 43 procent, som mener det samme.
Branchedirektør hos DI Handel Jacob Kjeldsen påpeger, at forbrugerne måske vil vente med køb af populært elektronik eller andet, hvis de varer aktuelt ikke er på lager. Det kan komme til at påvirke julesalget i nedadgående retning.
Jacob Kjeldsen fremhæver, at danskerne ellers havde skruet deres forventninger til, hvor meget de vil bruge på julehandlen, helt i vejret.
Kalundborgborgmester jubler efter milliardinvestering
Kalundborgs borgmester Martin Damm (V) er særdeles glad i disse dage. Det skyldes, at det mandag blev offentliggjort, at Novo Nordisk investerer 17 milliarder kroner i en udvidelse af produktionsfaciliteterne i Kalundborg.
Kalundborg huser i forvejen Novo Nordisks største produktionsenhed.
»Det er en gigantisk investering. Det er af en kaliber, så man lige må knibe sig i armen. Fabrikken her i Kalundborg er i forvejen Novo Nordisks største site i verden. Det betyder en masse gode ting for Kalundborg Kommune,« siger en begejstret Martin Damm til Berlingske.
Han fremhæver, at alene byggefasen vil skabe job til 2.500 personer.
Tre forhold, investorerne bør holde øje med
Her er, hvad investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet holder øje med tirsdag:
-
Omikron spreder sig hastigt og er nu den dominerende smittevariant. Investorerne holder stadig øje med smittespredning versus symptomer.
-
Det synes måske ikke sådan på indeksniveau, hvor de amerikanske aktier ”kun” faldt med op til 1 procent, men under indeksoverfladen er der større bevægelser og klare tegn på stigende nervøsitet hos især de mindre IT-aktier. Måske er den større bevægelse ud af højt prissatte vækstaktier i fuld gang?
-
Tesla bakkede i underkanten af 5 procent. Er investorerne ved at forberede sig til et ”helt anderledes” 2022 med hensyn til elbildarlingen fra i år?
Det sker på markederne
Aktier – indeks og udvikling i procent
USA – lukkekurser mandag:
- Dow Jones: -0,89 procent
- S&P 500: -0,91 procent
- Nasdaq: -1,39 procent
Asien – indeks tirsdag kl. 06.40:
- Japan Nikkei: -0,83 procent
- Hongkong Hang Seng: -1,25 procent
- Kina CSI: -0,33 procent